Anunțul privind adoptarea Foii de Parcurs pentru aderarea României la OCDE a fost primit cu aplauze la Paris, a scris, pe Facebook, ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu.

„Cu aplauze. Așa a fost primit azi la Paris anunțul făcut de Secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, despre adoptarea Foii de Parcurs pentru România. Foaie de Parcurs care a fost înmânată autorităților române și care prevede etapele pe care le are de parcurs țara noastră pentru aderarea la organizație”, a afirmat Luca Niculescu.

Diplomatul român a evidențiat oportunitatea de transformare și modernizare a României prin aderarea la OCDE, precizând că este nevoia de implicarea întregii administrații publice de la nivel național, inclusiv a societății civile și a mediului de afaceri, pentru realizarea obiectivelor de etapă.

„După cum am mai spus, după NATO și Uniunea Europeană, intrarea în OCDE – clubul țărilor democratice dezvoltate – reprezintă unul dintre principalele obiective strategice ale României. Aderarea la OCDE este o oportunitate de transformare și modernizare a societății romanești.

În Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economica se setează standarde, se împărtășesc valori, se face schimb de experiență intre state dezvoltate de pe mai multe continente. Iar pentru aderare e nevoie de implicarea întregii societăți: Administrație prezidențială și Guvern, Parlament, Societate civila, Patronate, Sindicate etc.

Este cu adevărat un «proiect de țară», deoarece OCDE realizează, după cum o spune și deviza organizației, «politici mai bune pentru vieți mai bune»”, a mai afirmat ambasadorul României la Paris.

Foaia de Parcurs fixează termenii, condițiile și etapele procesului de aderare a României la Organizație și urmărește alinierea legislației, politicilor și practicilor interne cu cele ale OCDE. Documentul menționează comitetele sectoriale care vor evalua conformitatea cu legislația și practicile OCDE, principiile care vor ghida activitatea acestora, precum și maniera în care se vor desfășura discuțiile de aderare cu autoritățile române.

Foaia de Parcurs accentuează importanța valorilor comune, a viziunii și a priorităților împărtășite cu Organizația, ca elemente esențiale pe întreaga durată a procesului de aderare, inclusiv în etapa finală a obținerii statutului de membru OCDE.