Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan a comentat pe pagina sa de socializare rezultatele alegerilor din primul tur al legislativelor din Franța.

”Foarte probabil, după al doilea tur, în urma alianței cu Macron, partidul de dreapta Les Républicains va deveni a treia forță politică a Franței, ca număr de mandate.
Este dureros pentru una dintre cele mai vechi democrații funcționale din Europa ca electoratul să opteze pentru partide extremiste”, a scris Rareș Bogdan pe Facebook.
Potrivit prim-vicepreședintelui PNL, ”Franța extremelor a vorbit”.
”Dacă Franța și Europa au noroc, partidul principal de Opozitie va fi cel al lui Melenchon, deci Alianța stângii radicale nu va castiga peste saptamana suficiente mandate sa poata constitui majoritatea in Adunarea Natională”, a mai punctat Rareș Bogdan, șeful delegației de europarlamentari români la Bruxelles.

Postarea integrală a lui Rareș Bogdan

Franța extremelor a vorbit! Primul tur al alegerilor legislative din Franța a fost câștigat, conform estimărilor, de alianța stângii extremiste constituită în jurul partidului lui Melenchon, cu 26,2%, o formațiune socialisto-marxisto-comunistă de un radicalism atroce. Pe locul 2, alianța președintelui Macron, adică partidul Ensemble și aliații săi, cu 25,8%, mai puțin cu 4 procente decât era estimat. Pe locul 3, Frontul Național al lui Marine le Pen, cu 19,1%.
Les Républicains, istoricul partid conservator de dreapta al lui de Gaulle, obține un nesperat 11,1%, aproape de 3 ori mai mult decât la alegerile prezidențiale din urmă cu aproape 3 luni. Verzii, aliați în blocul stângii, NUPES, au obținut multe voturi în sudul Franței, mai ales în Marsilia, unde au primar.
Se anunță o bătălie pe viață si pe moarte în turul 2 al legislativelor, bătălia fiind pentru 289 de mandate care asigură majoritatea în constituanta franceză. Macron și partidul său pot obține 310 mandate, sau între 260 si 270, având astfel nevoie, pentru majoritate, de partidul de dreapta, Les Républicains.
Dacă Franța și Europa au noroc, partidul principal de Opozitie va fi cel al lui Melenchon, deci Alianța stângii radicale nu va castiga peste saptamana suficiente mandate sa poata constitui majoritatea in Adunarea Nationala.
Trebuie știut că în Franța, principalul partid de opoziție are un rol mult mai mare decât în restul democrațiilor reprezentative din UE, rol conferit de Constituție.
Foarte probabil, după al doilea tur, în urma alianței cu Macron, partidul de dreapta Les Républicains va deveni a treia forță politică a Franței, ca număr de mandate.
Este dureros pentru una dintre cele mai vechi democrații funcționale din Europa ca electoratul să opteze pentru partide extremiste.
Asta arată criza fără precedent a sistemului politic francez. Le Pen joacă singură, iar reglajul poate veni datorită unui sistem politic foarte bine pus la punct, la turul al doilea, pe 19 iunie, când practic este de asteptat ca cele două forțe de extremă dreaptă și stângă să nu reușească să scoată scorurile de azi. De remarcat absenteismul masiv, ceea ce ar trebui să pună serios pe gânduri orice om politic responsabil.