România alături de Franța, Germania și Italia susține acordarea „imediată” a statutului de candidată la UE pentru Ucraina, transmite AFP.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că „acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, la Consiliul European de săptămâna viitoare, este esenţială în construirea unui scut puternic şi durabil în jurul valorilor noastre comune”.

„Este o plăcere pentru mine să mă alătur colegilor mei europeni astăzi, la Kiev, pentru această vizită crucială. Demersul nostru comun reafirmă unitatea noastră şi angajamentul solid de a continua sprijinul pentru Ucraina. România, ca vecin şi partener de încredere, dar şi ca stat membru al Uniunii Europene şi Aliat NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, este pe deplin solidară cu poporul ucrainean.

Deplângem pierderile de vieţi omeneşti, rănile deschise ale tuturor ucrainenilor care şi-au văzut căminele, şcolile, spitalele şi chiar istoria atacate în mod brutal. Suntem mai uniţi şi mai puternici ca niciodată – la nivel regional, european şi transatlantic – în prezervarea valorilor noastre fundamentale şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli, pe care dumneavoastră, cetăţenii ucraineni, le apăraţi cu atât de mult curaj.

Agresiunea premeditată, nejustificată, neprovocată şi ilegală a Rusiei trebuie să înceteze! Am fost profund marcat de tragedia umană inimaginabilă şi de distrugerile teribile pe care le-am văzut astăzi în apropierea Kievului. Reiterez cu tărie apelul meu ca toţi autorii ruşi ai crimelor să fie traşi la răspundere de către justiţia penală internaţională, pe care România o susţine pe deplin”, a declarat Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei la Kiev.

A mai discutat joi cu preşedintele Zelenski „despre modalităţile concrete de a sprijini în continuare Ucraina în înfrângerea acestei ameninţări existenţiale”. Preşedintele României a adăugat că i-a mai transmis omologului ucrainean că e timpul pentru reconstruirea Ucrainei, iar UE are un rol important în susţinerea acestor eforturi.

La rândul său, Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că toți cei patru lideri ai Uniunii Europene prezenți la Kiev susțin ideea acordării imediate statutului de țară candidată UE Ucrainei. „Noi toți patru sprijinim statutul imediat de candidată la UE”, a spus Macron, care se află joi la Kiev alături de Scholz, Draghi și Iohannis.

Macron a spus că el și liderii Germaniei, Italiei și României au convenit asupra unor acțiuni pentru a arăta că Ucraina face parte din familia europeană. El a mai spus că este nevoie de un fel de canal de comunicare cu președintele rus Vladimir Putin, ale cărui forțe au invadat Ucraina.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că a venit în Ucraina cu un mesaj clar: Ucraina aparține familiei europene. El adaugă că Germania va sprijini o decizie pozitivă cu privire la aderarea Ucrainei și a Moldovei la UE.

Premierul italian Mario Draghi a arătat la aceeaşi conferinţă de presă că principalul său mesaj pentru Zelenski a fost că Italia doreşte să vadă Ucraina în Uniunea Europeană. El a mai spus că sprijină pe deplin anchetele presupuselor crime de război din Ucraina, informează Reuters.

Liderii Franței, Germaniei, Italiei și României au efectuat joi o vizită comună în Ucraina.  Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Mario Draghi și Klaus Iohannis au ajuns dimineața cu trenul la Kiev, de unde au plecat spre orașul Irpin, o suburbie a Kievului distrusă de atacurile rusești. Cei patru lideri s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Palatul prezidențial Mariinsky, unde au făcut fotografii de grup înaintea discuțiilor oficiale.