E o încercare de a recupera oameni care vor să facă politică onest, fără dependenţă de o gaşcă sau de un trib într-un partid, care vor să contribuie la o construcţie în care şi competenţa e preţuită. De fapt, sunt lucruri pe care doream să le facem inclusiv în USR şi e motivul pentru care am plecat de acolo, pentru că am realizat că acest lucru nu este posibil. Ne dorim ca acest partid să poată fi un partid al următorilor ani”, a spus Dacian Cioloș, referitor la noul său proiect politic.

Dar este REPER noul USR? Cioloș recunoaște asta indirect, atunci când spune că și-a presat colegii să intre în USR, desființând astfel prematur PLUS.

„Eu trebuie să recunosc că am forţat o dată colegii mei, dar i-am forţat atunci când am spus că, dacă nu acceptă fuziunea, eu îmi voi prezenta demisia din fruntea PLUS, deci i-am forţat să intre în USR, nu să iasă din USR, ca să fie lucrurile clare. Şi aici nici Cătălin Drulă, nici altcineva nu poate să spună altceva, pentru că ştiu foarte bine că am fost unul dintre susţinătorii puternici ai acestei fuziuni, pentru că am crezut că, după fuziune, toată această bătălie pentru posturi şi pentru poziţii va înceta şi că tribalismul va înceta în relaţia dintre USR şi PLUS şi că vom avea un singur partid”, a mai afirmat Cioloş.

Ce avantaje are REPER față de USR?

1- Dacian Cioloș. Fostul lider al PLUS, al USRPLUS și apoi al USR este ”cea mai puternică ”locomotivă”  a Dreptei politice din spațiul lăsat liber de PNL

2 – Discursul lui Dacian Cioloș. Inclusiv față de adversarii totali (PSD) sau de conjunctură (PNL), discursul lui Cioloș este unul care nu ucide colaborarea, care lasă o ușă deschisă pentru o viitoare înțelegere, ceva esențial în politică. În USR, în schimb, unii lideri aleg calea radicală, a ”răngii”, ceea ce izolează și se adresează unui public foarte limitat (dovadă sondajele care nu dau USR mai mult de 10%).

3 – Relația cu Emmanuel Macron. Liderul REPER are o legătură strânsă cu liderii politici din Franța, ceea ce l-a și propulsat în funcția de comisar european și ulterior în liderl al grupului Renew Europe din Parlamentul European.

4 – Experiența politică. Dacian Cioloș s-a înconjurat de oameni echilibrați, în general, bine pregătiți pe domeniilor lor de activitate, aplicați și respectați. Dragoș Pâslaru – Muncă, Anca Dragu, la Finanțe, Raluca Prună la Justiție, Liviu Iolu – Comunicare sau Ramona Strugariu – afaceri europene sunt nume care au comfirmat, promovate de Cioloș și care, foarte probabil, îl vor însoți pe acesta în orice proiect politic tocmai din perspectiva respectului reciproc și a pariului pe echipă funcțională