Numărul românilor care compun ”a doua Românie”, adică Diaspora, s-a mărit de la an la an.

Deși ”Vocea Diasporei” va relata mereu despre viața noilor români din Diaspora, există compatrioți plecați din țară de foarte mulți ani, unii chiar dinainte de Revoluție, care au fost veritabili ambasadori ai României, fără portofoliu – adică, oameni de ispravă care au ajutat enorm la promovarea imaginea țării noastre în lume, fără a cere nimic la schimb.

Dorin Ilie este unul dintre ei.

Presa din România îl cunoaște mai mult prin pozele sale de la fiecare mare turneu la Rolang Garros, acolo unde se ocupă de transmisia video a postului public francez de televiziune France Television (care deține 6 canale TV).

Dar Dorin Ilie înseamnă mult mai mult decât atât.

Apropiații săi au povestit reporterilor VD despre mai multe delegații de francezi aduse de Dorin Ilie în România, cu scopul de a-i apropia pe oameni influenți din Hexagon de meleagurile sale natale.

Tot Dorin Ilie este cel care a reușit să obțină o donație a unui car de reportaj pentru studioul TVR Craiova din partea France Television – un sistem foarte scump pe care românul l-a obținut gratis pentru postul public de televiziune din România – studioul teritorial Craiova.

Îndrăgostit mereu de țara natală pe care a părăsit-o imediat după Revoluție, Dorin Ilie vine tot mai des acasă, pe măsură ce se apropie de vârsta pensionării.

Pentru a se întoarce în locul său drag pe care nu l-a părăsit niciodată, dar și pentru a da un semnal altor români plecați în Diaspora că România poate fi cea mai frumoasă destinație finală în călătoria vieții.

Dorin Ilie va avea mereu o ușă deschisă la Vocea Diasporei, alături de alte repere ale Diasporei care fac cinste României în lume.

Despre Dorin Ilie am aflat mai multe dintr-un interviu televizat mai vechi apărut la Nașul tv, unde gazdă a fost experimentatul jurnalist Codruț Pânzaru.

Cu acest prilej, românul a vorbit și despre ce înseamnă stația publică de televiziune franceză, despre Franța și locul ei în lume, dar și despre… ”ce poți face pentru țara ta”, adică pentru România – titlul emisiunii.

Modestia și profesionalismul sunt valori simple, dar imense, pe care le dețin mulți compatrioți plecați de vreme multă din țară, printre care și Dorin Ilie.

Fie și doar ele și e suficient ca să-i consideri pe acești oameni ”ambasadori” ai imaginii României în lume.

”Sunt francez prin adopție, dar înainte de asta sunt român”, spune Dorin Ilie în interviul de mai jos.

O exprimare care spune totul despre el și despre noi.

Vocea Diasporei mulțumește cititorilor care ne-au semnalat acest interviu și îi invită în continuare pe toți cei care au cunoștință despre astfel de ”Voci ale Diasporei” să ne contacteze pe adresa: redactie@voceadiasporei.ro