Acord între România și Serbia pentru autostrada Timișoara-Moravița

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, şi ministrul Construcţiilor, Transporturilor şi Infrastructurii din Republica Serbia, Tomislav Momirović, au semnat, joi, la Timişoara, un acord între Guvernul României şi Guvernul Republicii Serbia, pentru stabilirea conexiunii Autostrăzii Timişoara-Moraviţa cu drumul de mare viteza Belgrad – Vatin.
Se discută de mulți ani despre această șosea, esențială pentru legătura cu Serbia, dar, la ora actuală, nu există nici măcar un studiu de fezabilitate finalizat. Inițial s-a discutat despre un drum expres, însă acum este cert că va fi o autostradă, informează rfi.
„Undeva în toamna acestui an vom termina studiul de fezabilitate, în primăvara anului viitor va fi lansată licitația pentru proiectare și execuție, ceea ce înseamnă că odată cu perioada în care se vor analiza ofertele, sper eu, sper, în vara anului viitor să putem să avem câștigătorii și să înceapă să lucreze”, a spus ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Banii pentru construcția efectivă vin din fonduri europene, pentru că proiectul face parte din masterplanul de transporturi al României, aprobat la sfârşitul anului trecut. Mai lipsea doar acest memorandum între România şi Serbia, astfel încât să poată fi construită o autostradă, și nu un drum expres. Șoseaua de la Timişoara, la Moraviţa, până la ieşirea din ţară, va avea 73 de kilometri.
„În guvernul Serbiei și din partea mea aveți tot sprijinul și dorința ca acest proiect să fie dus la finalizare cât mai repede. Sper că ne vom întâlni cât mai repede la începerea lucrărilor acestui drum”, a declarat, la rândul lui, ministrul sârb al Transporturilor, Tomislav Momirović.
Potrivit proiectului, va exista un nou punct de trecere a frontierei cu Serbia, acesta urmând să fie construit la aproximativ 1,5 kilometri faţă de cel existent deja la Moraviţa. CNAIR şi Ministerul Transporturilor au semnat în august 2019 contractul de finanţare pentru studiul de fezabilitate pentru această șosea. Studiul de fezabilitate care ar trebui să fie gata în toamnă costă aproape 15 milioane de lei, din care 85% contribuția Uniunii Europene.
Ruta propusă pentru ceea ce va fi Autostrada A9 se desprinde din A1 în zona Remetea Mare, continuă în paralel cu Centura Timişoara Sud până în zona Giroc, și merge mai departe pe ruta Jebel – Opatiţa – Stamora Germană – Moraviţa. Viitoarea autostradă care ar urma să lege Timişoara de orașul Pancevo, din Serbia, va asigura conexiunea rapidă cu Belgradul. În prezent, de la Pancevo până la Belgrad este drum cu două benzi pe sens, pe care se circulă în regim de autostradă.
Acum, cei care vor să meargă spre Belgrad au de străbătut una dintre cele mai aglomerate șosele din vestul României. Este vorba despre Drumul Național 59, care merge spre Moravița, străbătând mai multe localități. Autostrada A9 va asigura o legătură rapidă între România și Serbia, dar și reţeaua rutieră din Balcanii de Vest și din sudul Europei.