Liderii țărilor G7 – grupul celor șapte cele mai industrializate țări din lume – au anunțat, duminică, extinderea sancțiunilor împotriva Moscovei și au lansat un apel la unitate.

De asemenea, președintele american a lansat Parteneriatul pentru Infrastructură Globală, un program de investiții de 600 de miliarde de dolari, eșalonat pe cinci ani.

G7 va anunța că „vom interzice importurile de aur rusesc, o sursă de export majoră pentru Rusia, ceea ce o va priva de miliarde de dolari”, a indicat pe Twitter președintele american Joe Biden.

Marea Britanie a făcut un anunț similar.

Aceste măsuri îi vor lovi direct pe oligarhii ruși și vor lovi în inima maşinii de război a lui Putin„, a asigurat premierul britanic Boris Johnson.

BBC notează, în context, că Rusia a exportat aur în valoare de aproape 15 miliarde de euro în 2021, potrivit Downing Street.

Franța este favorabilă acestei măsuri, a anunțat Palatul Elysee, dar a cerut „o coordonare” a G7 în prealabil.

În așteptarea unei decizii colective la finalul reuniunii marți, Washingtonul, Londra, Ottawa şi Tokyo au şi anunțat deja un embargo asupra aurului nou extras în Rusia, fără a-l viza pe cel deja vândut.

La summit-ul G7, președintele american a lansat oficial, duminică după-amiază, Parteneriatul pentru Infrastructură Globală (PGII), care presupune investiții de 600 de miliarde de dolari în țările sărace.

Potrivit presei internaționale, Parteneriatul anunțat de Biden este, între altele, menit să contracareze influența economică și politică în creștere a Chinei.

Potrivit Casei Albe, SUA își propun să mobilizeze 200 de miliarde de dolari pentru PGII în următorii 5 ani prin granturi, finanțare federală și atragerea investițiilor din sectorul privat.

În plus, statele G7 vor căuta să mobilizeze capital suplimentar de la alți parteneri care au o concepție similară, de la bănci de dezvoltare multilaterală, instituții de finanțare a dezvoltării, fonduri suverane și din alte surse.