Liderii celor 30 de state membre ale NATO se reunesc, începând de marți, la Madrid, pentru discuții în cadrul a ceea ce mulți se așteaptă să fie cel mai important summit al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord din ultimele decenii.

La peste patru luni de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, NATO se pregătește să-și demonstreze unitatea împotriva agresiunii ruse. La 25 ani de la precedentul summit din capitala Spaniei, unde Alianța număra doar 16 state membre, Alianța Nord-Atlantică își va adopta următorul Concept Strategic, document care va avea o greutate net superioară declarației comune a summitului.

Este de așteptat și ca Alianța să întreprindă măsuri suplimentare pentru a crește descurajarea împotriva Rusiei. Alianța își va defini obiectivele și prioritățile pentru următorul deceniu, adoptând și adaptând instrumentele pentru atingerea acestora. Piatra de temelie a NATO rămâne legătura transatlantică și garanțiile oferite de Articolul 5 din Tratatul de la Washington.

Liderii care participă la summitul de la Madrid sunt așteptați să dezvăluie o abordare „transformatoare” a strategiei lor de securitate și apărare nemaivăzută după încheierea Războiul Rece, potrivit secretarului său general Jens Stoltenberg. Summitul se va concentra pe consolidarea sprijinului militar al NATO în Europa de Est, pe reafirmarea sprijinului pentru Ucraina și pe influența globală în creștere a Chinei.

Dar vor fi probleme dificile de abordat, în special opoziția Turciei față de cererile Finlandei și Suediei de a se alătura alianței și nevoia de a echilibra cheltuielile pentru apărare cu bugetele interne ale națiunilor pe fondul inflației în creștere și temerilor de recesiune, potrivit TIME.

Ce este summitul NATO și cine va participa

Summitul Alianței Nord-Atlantice este a treia reuniune de vârf a Organizației din acest an, dar prima cu caracter regulat, primele două, din 25 februarie și 24 martie, cu caracter extraordinar, fiind convocate în contextul invaziei militare a Ucrainei de către Rusia.

Liderii celor 30 de membri ai NATO se întâlnesc cel puțin o dată pe an într-un stat membru pentru a coordona strategia defensivă și pentru a discuta răspunsul Alianței la amenințările de securitate. Pe lângă SUA și Canada, la Madrid vor fi prezenți lideri din 28 de state membre europene și din nordul continentului european, inclusiv Marea Britanie, Germania și Danemarca.

NATO a fost înființată în 1949 de statele nord-americane, europene și nordice pentru a-și uni forța militară în cazul unui atac din partea Uniunii Sovietice. Alianța și-a extins de atunci numărul de membri și atribuțiile sale, iar după dizolvarea URSS, la începutul anilor ‘90, a început să se implice în operațiuni militare – de la menținerea păcii la antrenamente și luptă – în Balcani, Africa și Orientul Mijlociu.

La summitul de la Madrid, lideri mondiali din țări care nu sunt în prezent membre ale NATO, precum Coreea de Sud și Japonia, împreună cu liderii din Finlanda și Suedia, care au solicitat recent să adere la Alianță, vor fi prezenți în calitate de observatori. (integral digi24)