Vicepreședintele Comisiei Europeane Vera Jourova ar fi convenit cu guvernul Ciucă și cu președintele Klauss Iohannis, în timpul celor două zile petrecute la București, că în octombrie va fi ultimul raport MCV dacă legile justiției trec în luna septembrie, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Potrivit acestora, ridicarea MCV depinde și de Bulgaria.

Când au aderat la UE, la 1 ianuarie 2007, România și Bulgaria mai aveau încă de făcut progrese în domeniul reformei judiciare, al combaterii corupției și, în cazul Bulgariei, al crimei organizate. Comisia a instituit Mecanismul de cooperare și verificare (MCV) ca măsură tranzitorie pentru a ajuta cele două țări să remedieze aceste deficiențe.

Chiar dacă mecanismul va fi ridicat, Comisia va putea interveni totuși utilizând celălalt mecanism, privind monitorizarea statului de drept, care a intrat în vigoare de anul trecut și se aplică tuturor statelor UE.

”Foarte probabil că ridicarea mecanismului are legătură cu războiul din Ucraina, ca un stimulent acordat României, care joacă un rol important în regiune. În schimb, în Schengen  vor intra alte țări în toamnă, România nu a reușit să dezghețe acest dosar”, au mai declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.