Premierul Nicolae Ciucă a vorbit, în discursul susţinut vineri la recepţia organizată cu prilejul Zilei Independenţei Statelor Unite, despre alianţa dintre România şi SUA şi a salutat decizia autorităţilor americane de a suplimenta prezenţa trupelor militare, în ţara noastră, cu încă 5.000 de militari. Ciucă s-a referit şi la investiţii, dar şi la independenţa energetică a României.

Nicolae Ciucă s-a referit, la începutul discursului său, la războiul din Ucraina.   „Sărbătorim astăzi 246 de ani de la naşterea unei naţiuni care în timp i-a inspirat pe mulţi alţii să îşi urmeze calea spre autodeterminare, promovarea şi protecţia democraţiei şi a drepturilor omului.

Asistăm astăzi, nu departe de graniţele noastre, la lupta poporului ucrainean pentru propria libertate şi alegerile sale pentru politica externă şi securitate. Cu toţii speram că războaiele, în Europa, sunt de domeniul trecutului, că am ajuns într-o etapă în care am devenit capabili să ne rezolvăm neînţelegerile pe cale exclusiv paşnică în cadrul forumurilor multinaţionale şi globale, create în acest scop.

Dar agresiunea neprovocată, ilegală şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei încearcă din nou să înlocuiască forţa legii cu legea forţei. Cel mai bun mod de a răspunde unei asemenea provocări este acţionând împreună, uniţi ca o singură comunitate euroatlantică de valori şi idealuri. România este şi va rămâne un susţinător ferm al unităţii transatlantice”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul a vorbit şi despre parteneriatul strategic cu SUA şi despre prezenţa militarilor americani în România. (integral adevarul)