Însărcinatul cu afaceri al SUA în România, David Muniz, a afirmat, vineri, că prieteniile şi alianţele superficiale se prăbuşesc când sunt supuse la teste de presiune, însă alianţele adevărate sunt doar călite şi consolidate de asemenea teste, subliniind că România şi Statele Unite au o alianţă şi o prietenie adevărate.

„Statele Unite se mândresc să numească România prietenă şi Aliată, iar poporul american se va bucura întotdeauna de victoriile naţiunii române”, a subliniat el. Muniz a arătat că prezenţa americană „reprezintă dovada că tratăm cu seriozitate angajamentele în materie de securitate”.

„4 iulie 1776 a fost data la care forţele istorice şi spirituale ale binelui au repurtat o victorie enormă. Printre numeroasele noastre roluri, ne-am adunat cu toţii astăzi, aici, în calitate de reprezentanţi ai acelor forţe, şi ai dorinţei universale de a lucra în interesul umanităţii. Datorită celor care au luat atitudine în acea zi toridă de iulie în Philadelphia, noi stăm astăzi, aici, pe umerii unor uriaşi. Când vă vorbesc, îmi aduc aminte cu plăcere de recepţia de anul trecut, cu ocazia celebrării Zilei Independenţei.

Deşi a avut o amploare mai mică, din cauza circumstanţelor, nu a fost pătată de răul cauzat de Putin şi invazia brutală a Rusiei în Ucraina şi de destabilizarea internaţională astfel generată. Desigur, îmi face plăcere acum să întâlnesc atât de mulţi prieteni în persoană, din nou, şi să sperăm că restricţiile şi carantina vor fi curând doar amintiri pe care le avem în comun. Cu toate acestea, nu ar fi sincer din partea mea să pretind, chiar şi aici, în spirit de sărbătoare, că trăim vremuri care nu ne pun la încercare, din greu, sufletele.

Prieteniile şi alianţele superficiale se prăbuşesc când sunt supuse la astfel de teste de presiune, însă alianţele adevărate sunt doar călite şi consolidate de asemenea teste. Avem o alianţă şi o prietenie adevărate, voi… şi noi … avem grijă de ele”, a afirmat David Muniz, în discursul ţinut la recepţia organizată de Ambasada SUA pentru a marca a 246-a aniversare a Statelor Unite ale Americii.

El a menţionat că alianţa între cele două ţări este bazată pe „angajamentul comun faţă de democraţie, dragostea de libertate şi caracterul sacru al statului de drept şi al persoanei”.

Potrivit acestuia, până de curând, „nu am fi putut prezice direcţia în care se îndreaptă lumea în care trăim sau nu am fi putut anticipa că ne vom întoarce în timp cu 80 de ani, în vremurile cele mai întunecate ale secolului trecut. Din fericire, eforturile noastre comune ne permit să contracarăm fără ocolişuri aceste provocări”.

Atât Statele Unite, cât şi România sunt naţiuni care au făcut pace cu trecutul lor şi care l-au folosit pentru a deveni mai rezistente şi pentru a pava calea către un viitor strălucit. Vă rog să priviţi în jur, în această seară, şi să vedeţi elementele palpabile care reamintesc de ce pot realiza popoarele dedicate într-un secol. De la frumosul model vechi de Ford expus şi cât de mult vorbeşte despre prietenia noastră faptul că acest gigant industrial american reprezentativ produce acum în România, la fabrica de la Craiova, la imaginile care ilustrează o parte dintre cele mai mari talente ale Americii şi cele mai grele lupte ale ei”, a arătat el. (integral)