Mai mult de jumătate din angajații aeroporturilor europene au fost disponibilizați în timpul pandemiei, iar acum nu se găsesc suficienți oameni pentru a face față cererii. În plus, foarte mulți lucrători din industrie nu mai sunt de acord să lucreze pe aceiași bani, în contextul inflației galopante care a lovit Europa.

Pe aeroportul din Lyon, joi, 30 iunie, panourile unde se afișează zborurile nu mai erau de mare ajutor pasagerilor. La ora 15,20, cursa care mă interesa pe mine, cea spre Charles de Gaulle (Paris), figura că va decola la… 15, de la poarta B02, iar pasagerii erau îndemnați să se îndrepte spre îmbarcare: „Go to gate”.

Practic, întârzierea evidentă a avionului nici nu mai merita semnalată în vreun fel. Era un fapt obișnuit. De altfel, aceasta pare a fi noua normalitate cu care trebuie să ne obișnuim, cel puțin în vara lui 2022.

Am plecat din București spre Lyon pe 28 iunie, cu o cursă Wizz Air care a întârziat în jur de oră. M-am întors, două zile mai târziu, cu Air France: cursa Lyon- Paris a întârziat cam o oră și jumătate, iar cursa Paris- București, peste două ore.

Exemplele de acest fel sunt fără număr, iar cei care pleacă zilele acestea în Europa trebuie să fie pregătiți pentru întârzieri mari și anulări de zboruri. Sau chiar să se descurce pe cont propriu, după cum reiese și din anunțul companiei Lufthansa de pe aeroportul din Frankfurt, postat în această dimineață pe Facebook de consultantul în turism Răzvan Pascu:

„Din cauza numeroaselor anulări de zboruri, vă rugăm să vă faceți propriile aranjamente pentru continuarea călătoriei cu trenul sau la un hotel sau acasă. Programările sau rezervările la hotel nu mai pot fi făcute de către colegi”.

Într-o manifestare de sinceritate rară, compania germană Lufthansa, a doua ca mărime din Europa, le-a trimis zilele trecute clienților o scrisoare în care i-a anunțat că este puțin probabil ca situația să se îmbunătățească în lunile următoare:

„Încă lipsesc prea mulți angajați și resurse, nu numai la partenerii noștri de la infrastructură (nr.- aeroporturi, servicii de securitate etc) dar și în departamentele noastre”, scrie Lufthansa.

Din anunțul companiei germane reiese că principala problemă pe care o întâmpină acum companiile aeriene și aeroporturile o reprezintă lipsa de personal. Pentru a-i face față, unele companii caută să ia măsuri urgente.

De exemplu, Marea Britanie, unde luna trecută mii de bagaje au rămas blocate de Heathrow pentru că nu avea cine să le manevreze, a anunțat că urgentează testele de securitate pentru noii angajați. În acest sens, verificările de contraterorism pentru angajații care se ocupă de bagaje durează acum mai puțin de zece zile. Adică jumătate din timpul alocat în luna martie.