Europarlamentarii României pariază pe energia unității în interes național

Politicienii pot să-și dea și mâna, uneori, dacă interesul național o cere. Mai ales dacă ”jocurile de putere” se fac în afara României, acolo unde nevoia de unitate internă e și mai mare, dacă vrei să ai succes la masa marilor decizii.
Un ultim exemplu arată că europarlamentarii României au reușit să facă front comun în chestiunea energiei, dezbătută asiduu la Strasbourg.
Rezoluția care se opune propunerii Comisiei Europene de a include activitățile din domeniul gazelor naturale și energiei nucleare într-o listă de activități economice durabile din punct de vedere ecologic a stat pe masa dezbaterilor de marți după amiază în Parlamentul European, urmând ca votul să aibă loc miercuri.
Este un vot crucial pentru România și alte state care se bazează pe gaze naturale și pe energie nucleară, întrucât Parlamentul European are drept de co-decizie în această chestiune.
Cu mici excepții, întreaga delegație de europarlamentari a României, fie că e vorba de grupul PPE, de grupul socialist sau de Renew Europe susține propunerea Comisiei Europene.
Rareș Bogdan, șeful delegației europarlamentarilor români, este și el interesat în adoptarea măsurii care ajută masiv România, după ce recent a avut o poziție foarte fermă antipopulistă în rezolvarea problemelor cauzate de criză, bazându-se implicit pe ajutorul UE în lupta cu naționalismul găunos intern.
„Românii au nevoie de adevăr, nu de măsuri populiste care riscă să le explodeze în faţă! Avem un premier extrem de responsabil, care arată realitatea, le spune românilor ce îşi permite şi ce nu îşi permite ţara noastră. Mai ales în contextul războiului stârnit de un om bolnav care ameninţă planeta cu foamete şi întuneric! Cetăţenii au nevoie de adevăr, pentru a-şi putea programa cheltuielile, a-şi face planuri. Prin urmare, PNL va susţine în continuare măsuri economice de natură să ducă la înfiinţarea de locuri de muncă, să crească încasările la buget şi să stimuleze investiţiile publice şi private, să atragă banii europeni.”, a arătat Rareş Bogdan.
Grupul socialiștilor de pildă a anunțat în cursul dimineții că europarlamentarii socialiști din România, Bulgaria și Finlanda s-au poziționat ferm pentru susținerea propunerii Comisiei Europene.
Unii europarlamentari consultați de G4Media.ro susțin că propunerea Comisiei Europene are șanse mari să treacă, în timp ce alții cred că bătălia va fi strânsă. ”Se fac presiuni, se trimit mail-uri până în ultimul moment”, a declarat pentru G4Media.ro un europarlamentar.
În cursul dimineții, în fața Parlamentului European un mic grup de câteva zeci de persoane a protestat împotriva propunerii Comisiei Europene, cu argumentul că susținerea investițiilor în proiecte de gaz natural înseamnă de fapt menținerea dependenței de gazul rusesc. Unii protestatari afișau chiar steagul Ucrainei.
Europarlamentarul Corina Crețu a explicat pentru G4Media.ro că, dacă propunerea Comisiei Europene va pica, impactul asupra României, care se bazează pe energia nucleară și pe gaze naturale, ar fi devastator, deoarece companiile de stat și private nu vor mai putea accesa banii europeni din actualul exercițiu financiar pentru investiții în rețele de gaz natural sau centrale nucleare.
În plus, a mai spus Crețu, este greu de crezut că actuala Comisie va mai pune subiectul pe agendă, deoarece procesul decizional este extrem de complicat iar un eșec în Parlamentul European va elimina practic subiectul de pe agenda executivului european.
Interesul României pentru ca propunerea Comisiei Europene să treacă este cu atât mai mare cu cât este prima ţară din Europa unde se va implementa noua tehnologie americană de reactoare modulare mici, după cum a declarat recent președintele Klaus Iohannis.
Guvernul SUA împreună cu firma americană NuScale Power LLC (Tigard, Oregon) vor oferi 14 milioane de dolari pentru susţinerea studiilor de inginerie şi proiectare în vederea implementării de către România a unei centrale cu tehnologie SMR (Small Modular Reactor, reactoare modulare mici), prima de acest fel, a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, Casa Albă.