Rata de refuz în cazul vizelor solicitate de români în scop turistic sau pentru afaceri a crescut în 2021 la 17.03% , faţă de 10.14% cât a fost în 2020, potrivit unui document publicat de Departamentul de stat al SUA citat de news.ro.

Potrivit legislaţiei americane, ţările care doresc să adere la Programul Visa Waiver, adică să fie scutite de vize, trebuie să înregistreze o rată de refuz mai mică de 3%.

România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu sunt incluse în programul Visa Waiver, informează rfi.

Subiectul ridicarii vizelor a fost atins marți, în conferința de presă a presedintelui Klaus Iohannis. La o întrebare pe care i-a adresat-o un jurnalist , șeful statului a răspuns: ”Din păcate, regulile pentru Visa Waiver sunt destul de clare şi destul de stricte. Momentan, România nu le îndeplineşte – rata de refuz este mult mai mare decât limita la care poate începe discuţia politică pe renunţarea la vize. MAE lucrează pe această speţă, se caută o nouă abordare prin care se poate reduce rata de refuz, sunt foarte multe probleme tehnice.”

În luna mai, Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, vorbea despre un orizont de timp de doi-trei ani în care România ar putea ajunge la o rată de refuz al vizelor care să-i permită accederea în programul Visa Waiver.

Recent, MAE a elaborat un doocument online de tip “Smart Flyer” care conţine informaţii utile referitoare la paşii de urmat pentru obţinerea vizei necesare pentru călătorii de scurtă şedere în Statele Unite ale Americii, în scop de afaceri sau turistic.