Când o persoană decedează, rudele apropiate ar putea avea dreptul de a solicita pensie de urmaș.

Prestațiile și posibilii beneficiari diferă de la o țară la alta. Iată câteva dintre cele mai frecvente prestații pe care le puteți solicita dacă sunteți rudă apropiată a unei persoane decedate.

Pensia de urmaș este o alocație lunară corespunzătoare unui procent din pensia pe care a primit-o/ ar fi primit-o persoana decedată. De această pensie beneficiază rudele cele mai apropiate. Este acordată de aceeași autoritate care a acordat/ar fi acordat pensia persoanei decedate. Suma care urmează a fi plătită se calculează în același mod ca și pensia pentru limită de vârstă.

Cererea pentru obținerea pensiei de urmaș trebuie depusă la casa de pensii din țara în care a locuit sau a lucrat ultima dată ruda decedată. Autoritățile naționale vor analiza cererea dumneavoastră și o vor înainta țării UE responsabile, potrivit portalului YourEurope, site oficial al Uniunii Europene.

Dacă nu îndepliniți cerințele naționale pentru a primi o pensie de urmaș, s-ar putea să fiți eligibil(ă) pentru o alocație de văduv/ văduvă, informează stiridiaspora.

ATENȚIONARE! Pensiile de urmaș nu există în toate țările din UE.

Ajutorul de deces este o plată unică în caz de deces. Nu toate țările din UE plătesc acest tip de ajutor.

Înainte de a-l solicita, trebuie să verificați:

  • În sistemul de securitate socială al cărei țări a fost asigurată ruda decedatădacă țara respectivă acordă ajutoare de decesce condiții se aplică plății ajutoarelor de deces în țara respectivădacă sunt îndeplinite condițiile în cauză.Unde se depune cererea?
  • Întotdeauna trebuie să depuneți cererea la autoritatea pentru securitate socială la care a fost afiliată ruda decedată, în țara în care a locuit ultima dată. Autoritățile naționale vor analiza cererea dumneavoastră și o vor transmite țării UE responsabile.

Ce țară va plăti?

Dacă ruda decedată primea pensie din mai multe țări din UE, țara care ar trebui să plătească ajutorul de deces și/ sau pensia de urmaș este:

  • Fie țara în care a locuit ultima dată ruda decedată, cu condiția să fi primit o pensie acolofie țara în care a cotizat cel mai mult la fondul de securitate socială.
  • În ambele cazuri, cererea se depune la casa de asigurări sociale la care a fost afiliată persoana decedată, în țara în care a locuit.

Aceste norme se aplică indiferent dacă ruda decedată era sau nu la pensie. Atâta timp cât a cotizat la fondul de securitate socială, aveți dreptul la indemnizație de urmaș.

Condițiile pentru obținerea unui ajutor de deces sau a unei pensii de urmaș variază de la o țară UE la alta.