USR a fost partidul cel mai votat de românii din străinătate, clasându-se pe primul loc în preferințele diasporei, la ultimele alegeri.

USR a devenit un partid irelevant pe scena politică, care a ajuns să se lupte cu AUR pentru supraviețuire politică, iar decăderea partidului a început din momentul în care USR a decis să iasă de la guvernare, în toamna lui 2021. Paradoxal, chiar Dan Barna, președintele USR de la acea vreme, spunea foarte franc, că nu USR trebuie să scoată România din criză.

Ceea ce probabil nu a înțeles USR este că din acel moment ei nu au mai contat ca partid, și tot atunci, Dan Barna a pierdut alegerile în USR la diferență foarte mică de Dacian Cioloș, pentru că scoaterea de la guvernare a fost pusă pe umerii săi, ca președinte.

Ulterior, a fost sacrificat Dacian Cioloș de la șefia USR, fix de aceeași gașcă care pierduse la Congres în frunte cu Barna- Ghinea- Drulă. Apoi a urmat valul de nemulțumiri din USR, pentru că membrii au început să plece pe capete, mai ales după ce Dacian Cioloș a anunțat că pleacă din USR și își înființează un alt partid. A luat cu el majoritatea europarlamentarilor, parlamentari din USR, și foarte important, au fost și parlamentari care au decis să se înscrie în alte partide, spre exemplu, PNL.

Ce a uimit, pe lângă lipsa de soluții a USR, este agresivitatea lui Cătălin Drulă și incapacitatea lui de lider politic de a aduna oamenii în jur. El a preferat, din contră, să îl critice pe Dacian Cioloș și pe cei care urmau să plece din USR sau care aveau această intenție. Rezultatul?

În continuare, de când au ieșit de la guvernare, USR nu a fost niciodată capabil să vină cu soluții, doar a criticat de pe margine. Iar cetățenii nu pot vedea o soluție reală în USR. Iar în loc să își reconstruiască partidul, Cătălin Drulă pune condiții imaginare intrării la guvernare. USR să dea premierul, dacă va fi o guvernare cu PNL. Ce uită Cătălin Drulă, din păcate, mai ales pentru electoratul USR este că partidul său este cu mult sub AUR în sondaje, din două motive: cetățeni dezamăgiți și, mai ales, partid dezamăgit de conducere. (sursa stiridiaspora)