Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a transmis, vineri, în deschiderea celei de-a doua Conferințe ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, găzduită de București, că statul moldovean trebuie ajutat în provocările presante, pe termen scurt, cu care se confruntă. „Este în primul rând vorba despre consecințele războiului din Ucraina și de impactul său financiar sever”, a spus Aurescu.

„Lumea s-a schimbat dramatic de la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Nu știm cât timp Ucraina și poporul ucrainean vor mai avea de suferit în lupta lor de apărare a independenței și dreptului lor suveran și legitim de a-și alege liber viitorul. Cu fiecare nouă zi, vedem efectele cumplite ale războiului, îndeosebi asupra populației civile. Condamn cu fermitate atacul brutal comis ieri la Vinița – un act inacceptabil, revoltător și o încălcare flagrantă a dreptului umanitar internațional.

Știm – și vedem în fiecare zi – că războiul trimite unde de șoc mult mai departe de granițele Ucrainei. Și acestea sunt deosebit de severe pentru Republica Moldova – un stat vulnerabil și expus, situat în imediata apropiere a epicentrului războiului.

Chiar și înainte de război, Republica Moldova se confrunta deja cu o serioasă criză energetică. Odată cu declanșarea războiului, s-a adăugat un nou și complex mix de ample provocări, printre care creșterea dramatică a prețurilor la energie, inflația ridicată, perturbarea lanțurilor de aprovizionare, pierderea de oportunități comerciale și urgența umanitară declanșată de afluxul masiv de refugiați.

Pe acest fundal, de la reuniunea noastră de la Berlin, Republica Moldova a făcut pași uriași în ceea ce privește agenda sa europeană. La Consiliul European din 23-24 iunie, a fost acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată – o decizie cu adevărat istorică, ce a deschis calea care va conduce, în cele din urmă, când toate condițiile și criteriile vor fi fost îndeplinite, la integrarea în UE.

Felicit întreg Guvernul Republicii Moldova și pe doamna Președinte Maia Sandu pentru eforturile neobosite depuse care au dus la acest rezultat istoric.

Desigur, munca cea mai dificilă abia acum începe. Procesul integrării europene este bazat pe meritele proprii, pe rezultate consistente în materie de reforme, ceea ce necesită voință politică puternică și eforturi instituționale la toate nivelurile. (…)

Cred cu tărie că Platforma de Sprijin poate face diferența în mod substanțial, răspunzând nevoilor de dezvoltare ale Republicii Moldova. De aceea, după ce ne-am consultat cu colegii noștri din Republica Moldova și cu co-președinții Platformei, propun constituirea unui Grup de lucru nou, dedicat reformei administrației publice și managementului finanțelor publice”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, în discursul său de la cea de-a doua Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, găzduită de București.

La eveniment participă ministrul federal de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, ministrul de stat al Franței Chrysoula Zacharopoulou, ministrul muncii și protecției sociale din Republica Moldova, Marcel Spătari, care conduce delegația Guvernului de la Chișinău, informează digi24.

De asemenea, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, participă online.