Premierul Nicolae Ciucă a primit-o vineri, la Palatul Victoria, pe Annalena Baerbock, ministrul german al Afacerilor Externe. Cei doi oficiali au evaluat situaţia de securitate regională în contextul războiului din Ucraina, precum şi importanţa strategică a regiunii Mării Negre şi rolul acesteia în politica energetică şi în conectivitatea europeană.

Vizita la Bucureşti a ministrului a avut loc în contextul participării la cea de-a doua reuniune a Conferinţei ministeriale Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, pe care România o organizează împreună cu Germania şi Franţa, precum şi cu prilejul marcării a 30 de ani de relaţii bilaterale, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Potrivit sursei citate de Agerpres, premierul a apreciat rolul şi implicarea activă a Germaniei în operaţionalizarea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, format internaţional care asigură asistenţa de care Chişinăul are nevoie în contextul cumulului de crize cu care se confruntă.

Şeful Executivului a accentuat importanţa coordonării pentru dezvoltarea infrastructurii necesare facilitării exportului de cereale din Ucraina, obiectiv esenţial pentru securitatea alimentară globală.

El a menţionat măsurile luate de autorităţile române privind tranzitul de cereale ucrainene, apreciind interesul „activ” al părţii germane de a acorda sprijin.

Cei doi oficiali au apreciat, totodată, calitatea relaţiei bilaterale româno-germane.

Premierul Ciucă a încurajat investitorii germani să dezvolte proiecte în România, menţionând oportunităţile oferite în sectorul energetic.

Nu în ultimul rând, prim-ministrul a subliniat importanţa sprijinului oferit de Germania pentru atingerea obiectivului României de aderare la spaţiul Schengen şi simplificarea instrumentelor europene de evaluare în ceea ce priveşte justiţia şi statul de drept.