Premierul Nicolae Ciucă a declarat că performanţa elevilor români la Olimpiada Internaţională de Fizică (IPhO2022) precum şi cea a tinerilor din lotul naţional de matematică arată valoare şcolii româneşti.

„Reforma educaţiei, a cărei implementare o pregătim la nivelul guvernului, vine să valorifice integrarea acestor minţi strălucite în economia viitorului, bazată pe cunoaştere, cercetare şi inovare”, a mai spus şeful Executivului, citat de News.ro.

Edupedu.ro a scris, luni, că cinci dintre cei șase componenți ai lotului olimpic de matematică și patru din cei cinci de la lotul de fizică – ambele echipe clasate pe locuri fruntașe la concursurile de săptămâna trecută – provin din învățământul privat, și nu din cel de stat.

Mai precis, cei nouă performeri la matematică și fizică sunt elevii Liceului Internațional de Informatică București, liceu privat operat de rețeaua turcă de educație ”Lumina”.

El a adăugat că „noile legi aflate acum în consultare publică, parte a pachetului România Educată, sunt orientate spre două obiective majore”.

„Pe de o parte, susţin performanţa şi excelenţa şi, în egală măsură, asigură acces la educaţiei fiecărui copil din România, potrivit abilităţilor şi potenţialului fiecăruia. Însă cea mai importantă schimbare pe care o introduce Proiectul de ţară ”România Educată” este să pregătească tinerele generaţii pentru a răspunde transformărilor sociale dinamice şi economiei viitorului. Încurajăm însuşirea competenţelor digitale şi antreprenoriale, spiritul civic, creativitatea şi deprinderea de a învăţa continuu. Sunt elemente absolut necesare pentru ca actuala generaţie de elevi să se integreze în societatea bazată pe cunoaştere a următorilor ani, într-o economie competitivă şi o piaţă a muncii în continuă dinamică”, a completat Ciucă.

Foto: edupedu.ro