Oraşul Strasbourg a fost desemnat capitală mondială a cărţii în 2024, a anunţat miercuri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), informează AFP.

UNESCO afirmă, într-un comunicat, că a fost „impresionată” de accentul pus de Strasbourg pe „cărţi ca mijloc de a face faţă provocărilor legate de coeziunea socială şi schimbările climatice”.

„Oraşul scoate în evidenţă rolul cărţii în împărtăşirea preocupărilor de mediu şi a cunoştinţelor ştiinţifice, acordând în acelaşi timp prioritate tinerilor ca actori ai schimbării”, a continuat instituţia.

„În vremuri incerte, mulţi apelează la cărţi pentru a găsi refugiu şi o sursă de vise”, a declarat Audrey Azoulay, directoare generală a UNESCO, citată în comunicat.

Cărţile au această dublă capacitate unică de a ne distra şi de a ne educa. De aceea trebuie să asigurăm accesul tuturor la cunoaştere şi reflecţie prin cărţi şi lectură„, a adăugat ea.

Jeanne Barseghian, primarul (ecologist) al Strasbourgului, a salutat momentul. „Ce mândrie pentru Strasbourg, care devine primul oraş francez care primeşte această etichetă”, a reacţionat oficialul într-un comunicat.

„Capitala mondială a cărţii 2024 se va adresa tuturor cartierelor şi generaţiilor”, a adăugat edilul, citat de Agerpres.

Sărbătorile vor începe la 23 aprilie 2024, Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor.