Premierul Nicolae Ciucă a avut, marţi, o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe şi al Expatriaţilor din Regatul Haşemit al Iordaniei, Ayman Safadi, aflat în vizită în România, în cadrul convorbirilor fiind abordate teme ce ţin de gestionarea fluxului de refugiaţi, precum şi aspecte legate de cooperarea bilaterală.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, prim-ministrul a subliniat importanţa cooperării în domeniul agriculturii şi aşteptările părţii române ca autorităţile iordaniene să accelereze aprobarea avizelor sanitar-veterinare necesare exporturilor.

„Discuţiile au făcut referire şi la necesitatea reechilibrării balanţei comerciale prin importurile de îngrăşăminte chimice conforme din Iordania”, se arată în comunicat.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe şi al Expatriaţilor din Regatul Haşemit al Iordaniei a prezentat situaţia relaţiilor bilaterale în diferite domenii, cu accent asupra dimensiunii economice.

În acest context, prim-ministrul Ciucă a propus organizarea unor reuniuni în format business-to-business pentru consolidarea cooperării economice bilaterale, precum şi întărirea colaborării în domeniile apărării, intelligence şi combaterii terorismului.

O componentă importantă a convorbirilor a vizat Procesul de Pace din Orientul Mijlociu şi perspectivele de relansare a acestuia, cu sprijinul României şi al Iordaniei.

„Înaltul demnitar iordanian a apreciat poziţia echilibrată şi rolul de mediator al României în Orientul Mijlociu, care este unul tradiţional, prin prisma construcţiei de încredere între ţara noastră şi cele două părţi implicate, Israel şi Palestina”, se spune în comunicat.

Premierul Ciucă a mulţumit pentru invitaţia adresată de ministrul Ayman Safadi de a vizita Regatul Haşemit al Iordaniei şi, la rândul său, a adresat invitaţia pentru omologul său iordanian, Bisher Al Khasawneh, să efectueze o vizită la Bucureşti.