Guvernul a aprobat, miercuri, înfiinţarea unui post de secretar de stat pentru procesul de aderare a României la OCDE şi suplimentarea cu 97 a numărului posturi din Centrala şi Serviciul Exterior al MAE.

Cabinetul Ciucă a aprobat proiectul de hotărâre pentru modificarea şi completarea HG nr.16/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Externe şi pentru modificarea articolului 6, alineatul (1) din HG nr. 868/2003 privind organizarea şi funcţionarea Agentului guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Potrivit unui comunicat al Guvernului citat de agerpres, modificările organizatorice răspund obiectivului de continuare a demersurilor de susţinere a aderării României la OCDE, respectiv îmbunătăţirii serviciilor consulare pentru comunităţile de români din afara graniţelor, inclusiv pentru obţinerea unor documente de stare civilă, identitate, căsătorie, notariale, în materie de cetăţenie.

„Prin Hotărârea aprobată va fi înfiinţat un post de secretar de stat pentru procesul de aderare a României la OCDE şi pentru a face demersurile diplomatice adecvate. În Centrala MAE se suplimentează cu 40 numărul de posturi (din care 10 pentru structura OCDE, 5 pentru funcţionarea Agentului Guvernamental pentru CEDO, 25 pentru activitatea consulară). Pentru Serviciul Exterior al MAE se suplimentează cu 57 de posturi pentru susţinerea aderării României la OCDE şi pentru activităţi consulare”, se precizează în comunicatul citat.

Fondurile necesare operaţionalizării acestei măsuri se vor asigura din bugetul alocat MAE pentru anul 2022.