Activitatea Poliţiei de Frontieră are o însemnătate deosebită, mai ales în contextul geopolitic regional actual, în care această structură este chemată să asigure protecţia şi securitatea graniţelor României şi ale Uniunii Europene, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

„Am participat astăzi la evenimentul aniversar organizat de către Poliţia de Frontieră Română cu ocazia împlinirii a 158 de ani de existenţă instituţională. Astăzi, protejarea graniţelor României înseamnă protejarea graniţelor Uniunii Europene„, a scris Bode, pe Facebook.

El a arătat că este important ca angajaţii Poliţiei de Frontieră să rămână mobilizaţi în misiunile zilnice de supraveghere şi control la trecerea frontierei de stat şi este esenţial să acorde şi pe mai departe o atenţie sporită combaterii infracţionalităţii transfrontaliere.

„Am subliniat în mod deosebit nevoia de implicare şi de colaborare între instituţii pentru atingerea cât mai curând a obiectivului strategic pentru România de aderare la spaţiul Schengen. Ţara noastră îndeplineşte condiţiile de aderare de mai bine de un deceniu, contribuind la securitatea Europei în aceeaşi măsură ca statele Schengen”, a completat ministrul.

Lucian Bode a mai evidenţiat modul profesionist în care Poliţia de Frontieră a gestionat criza de securitate şi umanitară provocată de conflictul militar din Ucraina, oferind sprijin celor peste 1,7 milioane de refugiaţi care au tranzitat frontiera în ultimele cinci luni.

„Le-am cerut poliţiştilor de frontieră să îşi onoreze cu devotament şi integritate atribuţiile pentru că doar în acest mod vor contribui la consolidarea prestigiului instituţiei din care fac parte. Sunt convins că Poliţia de Frontieră va continua pe drumul modernizării şi dezvoltării instituţionale şi va arăta aceeaşi preocupare majoră pentru asigurarea unui înalt nivel de dotare pentru supravegherea şi controlul frontierelor externe ale Uniunii Europene”, a precizat Bode.