Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat vineri că, în contextul internaţional actual, marcat de agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, mai mult ca oricând, mesajul Imnului Naţional al României are un impact puternic, făcând apel la unitate naţională, curaj, demnitate şi responsabilitate.

Ziua Imnului Naţional, celebrată în fiecare an pe 29 iulie, este o sărbătoare încărcată de profunde semnificaţii pentru românii de pretutindeni. Poemul patriotic <Un răsunet> al lui Andrei Mureşanu a fost intonat pentru prima dată în 1848, pe acordurile create de Anton Pann. Acesta a devenit în mod oficial Imnul Naţional al României în anul 1990 şi a avut un rol catalizator în dezvoltarea conştiinţei şi a identităţii naţionale. Imnul ‘Deşteaptă-te, române!’ reprezintă un simbol al unităţii, care arată devotamentul românilor faţă de principiile şi valorile fundamentale ale statului nostru modern: libertate, demnitate, dreptate şi respect faţă de lege”, a transmis Iohannis în mesajul cu prilejul Zilei Imnului Naţional.

Şeful statului menţionează că „versurile imnului transmit cu multă emoţie un mesaj puternic, un îndemn la solidaritate şi curaj”.

Ziua Imnului Naţional ne oferă prilejul de a rememora faptele glorioase ale înaintaşilor noştri, care s-au sacrificat pentru o ţară suverană, indivizibilă şi democratică. Imnul transmite, totodată, esenţa idealurilor naţiunii române şi ne-a insuflat hotărâre şi speranţă în momentele de răscruce ale istoriei, dând glas sentimentelor patriotice ale poporului nostru”, a arătat Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai afirmat că România traversează un moment dificil, marcat de agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

„În contextul internaţional actual, în faţa unor provocări fără precedent, România îşi continuă demersurile de consolidare a relaţiei transatlantice, promovează protejarea drepturilor omului, garantarea siguranţei cetăţenilor şi asumarea unor valori fundamentale, precum libertatea şi solidaritatea. Astăzi, mai mult ca oricând, mesajul imnului are un impact puternic, făcând apel la unitate naţională, curaj, demnitate şi responsabilitate. La mulţi ani Imnului Naţional al României! La mulţi ani, români!”, a transmis şeful statului.