Războiul din Ucraina „a influenţat şi va influenţa de acum înainte viaţa noastră şi toate marile decizii”, iar România se află într-un nou moment „de cumpănă istorică”, a declarat premierul Nicolaea Ciucă, într-un discurs rostit sâmbătă sâmbătă la manifestările de la Mausoleul de la Mărăşeşti, prilejuite de comemorarea a 105 ani de la luptele din Primul Război Mondial.

„Războiul este cea mai mare tragedie prin care poate trece un popor. Nu departe de graniţele noastre, un alt popor rezistă eroic în faţa unei agresiuni nejustificate, greu de înţeles şi cu consecinţe şi mai greu de evaluat. Odată declanşat acest război al Rusiei împotriva Ucrainei, a influenţat şi va influenţa de acum înainte viaţa noastră şi toate marile decizii. Acest război are un impact uriaş în plan politic, economic şi social. Ne aflăm într-un nou moment de cumpănă istorică. De modul în care gestionăm acum crizele generate de acest conflict armat depind viitorul şi bunăstarea noastră viitoare”, a declarat primul ministru la Mărășești.

Nicolae Ciucă a ales un loc simbolic în istoria României pentru a face aceste declarații cu miză.

„Pe aici nu se trece!”, deviza născuta pe câmpul de luptă al Mărăşeştilor a intrat in istorie prin jertfa a peste 27.000 de români care au tinut piept atacurilor armatei germane în trei mari bătălii ale Primului Război Mondial, în iulie şi august 1917.

„Întru slava eroilor neamului” – au fost ridicate un mare Mausoleu la Mărăşesti, cel mai impunator din ţară, şi  altele la Mărăşti şi Soveja, iar povestirile despre marile lor fapte de arme au rămas pentru totdeauna în conştiinţa românilor.