Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a avut o întrevedere, luni, cu o delegaţie din Republica Coreea, discuţiile axându-se pe îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale, impulsionarea parteneriatului strategic dintre cele două ţări, precum şi pe alte teme de interes comun.

Delegaţia oaspeţilor a fost condusă de preşedintele Parlamentului sud-coreean, Kim Jin-pyo.

Temele de discuţie au fost complexe, au fost multe, s-a discutat despre îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale, despre nevoia unui impuls nou pe parteneriatul strategic pe care îl avem cu Coreea de Sud, s-a discutat despre ajutorul pe care România l-a dat în domeniul sănătăţii, de exemplu, Coreii, pentru că în perioada de pandemie am fost singura ţară care a pus la dispoziţia coreenilor peste un milion de doze de vaccin.

Noi am colaborat foarte bine şi în perioada de început a războiului, când am ajutat invitaţii noştri de astăzi, Coreea de Sud, să evacueze misiunea diplomatică din Ucraina, împreună cu cetăţenii pe care îi aveam acolo”, a declarat Gorghiu.

Ea a adăugat că oaspetele sud-coreean a exprimat interesul pentru cât mai multe investiţii în România, domeniul educaţiei fiind unul de mare interes.

„S-a discutat despre investiţii coreene în România, preşedintele Parlamenului (sud-coreean) a fost de acord că este nevoie să fie cât mai multe investiţii coreene pe teritoriul României, vom discuta aprofundat în cadrul discuţiilor viitoare despre cum putem realiza acest lucru. De altfel, dânşii fiind preocupaţi de modernizarea armatei şi de domeniul nuclear, sunt teme pe care le-au ridicat în discuţie şi sunt convinsă că le vor discuta în detaliu cu ministerele de resort. Domeniul educaţiei este de mare interes.

Urmează să se semneze un memorandum pe tema educaţiei şi a tineretului între cele două state, sper eu, cât de curând şi vom vedea cum va evolua, sunt convinsă, în bine relaţia bilaterală”, a punctat Alina Gorghiu.

Potrivit preşedintelui interimar al Senatului, Parlamentul coreean a lansat o invitaţie oficială pentru efectuarea unei vizite în această ţară, informează agerpres.

„Parlamentul ne-a lansat inclusiv o invitaţie, o vizită oficială acolo, vom avea destul de multe contacte pentru perioada următoare, pentru a vedea cum facem să îmbunătăţim această relaţie bilaterală”, a anunţat Gorghiu.