Un incendiu puternic de vegetație a izbucnit miercuri noapte pe Insula Thassos din Grecia, în zona zona Limenaria, una dintre destinațiile preferate de români. Ministerul de Externe le recomandă români care se află pe Insula Thassos să evite deplasările în zona afectată de incendiu și să informeze de îndată Consulatul General al României la Salonic dacă sunt afectați.

Incendiul a izbucnit într-o pădure de pini, într-o zonă greu accesibilă, după ora 20.00, ceea ce a făcut aproape imposibilă ridicarea aeronavelor care ajută la stingere.

Locuitorilor din Kinira, un sat din apropiere, li s-a cerut să evacueze zona, printr-un mesaj primit pe numărul de urgență 112, scrie presa elena.

Şase avioane pentru stingerea incendiilor, şase elicoptere şi sute de pompieri şi voluntari, precum şi unităţi militare au fost mobilizate pentru stingerea incendiului, a precizat joi departamentul de pompieri.

Insula Thassos din nordul Mării Egee este acoperită de păduri dese. Nori groşi de fum puteau fi zăriţi de la mare depărtare în dimineaţa zilei de joi, a relatat presa locală. Nicio persoană nu a fost rănită până în acest moment, a declarat pentru prostul public de radio primarul insulei, Lefteris Kyriakidis.

Peste 13.000 de hectare au ars în Grecia anul acesta, potrivit forţelor de apărare civilă.

Mai multe incendii ar fi fost acţiuni de incendiere premeditată. Schimbările climatice reprezintă, potrivit meteorologilor, un factor care accelerează incendiile.

După mai multe luni de secetă cauzată de temperaturile ridicate şi de vânturile puternice, condiţiile ar putea transforma orice mic incendiu într-un incendiu forestier masiv, au declarat joi meteorologii la postul de radio naţional, informează hotnews.