Premierul Nicolae Ciucă a declarat, într-o conferință de presă la Sibiu, că PNL va susține plafonarea prețului la energie dacă va fi nevoie.

„În momentul de față pe partea de reglementare, dacă va fi nevoie de plafoane pentru costuri la nivelul prețurilor, costurilor de producție și prețul energiei este o măsura pe care PNL o susține”, a declara Nicolae Ciucă.

Acesta a reamintit că „pe luna aprilie nu s-a reuşit să se închidă facturile şi care e valoarea compensată de la nivelul bugetului, pentru că ne-am asumat să avem o lună plină să vedem cum funcţionează şi apoi să vedem alte decizii. Suntem în august şi încă nu avem închisă luna aprilie. Am decis ca la nivelul ANRE să se analizeze care a fost evoluţia pieţei energiei de la începutul anului şi până acum, care sunt elementele şi efectele pe care le-au produs cele două ordonanţe şi luni vom decide să continuăm să ne asigurăm că vom proteja cetăţenii vulnerabili şi vom proteja industria alimentară şi IMM”, spune liderul PNL.

PSD cerea în luna iulie reluarea discuțiilor în coaliția de guvernare cu PNL și UDMR pentru plafonarea prețurilor la energie și anularea liberalizării pieței, pentru a stopa avalanșa scumpirilor.

PSD susține că se impune reluarea, la nivelul coaliției de guvernare, a discuțiilor privind aplicarea reglementării prețurilor la energie și gaze în România, pe o perioadă limitată. PSD revine cu această soluție, prezentată încă de la începutul anului, deoarece realitatea economico-socială o impune. Piața este profund distorsionată și nu oferă variante financiar-suportabile pentru economie, ceea ce înseamnă costuri suplimentare transferate în prețurile produselor pentru populație”, arăta comunicatul partidului condus de Marcel Ciolacu.

Potrivit social democraților, „este momentul ca partenerii de coaliție să constate că liberalizarea pieței energetice, operațiune derulată în timpul guvernării de dreapta 2020-2021, a fost un eșec de proporții care le-a adus românilor doar scumpiri în serie”.

PSD consideră că reglementarea pieței energetice reprezintă un instrument de importanță decisivă în efortul statului de a stopa avalanșa scumpirilor. Este o soluție care poate oferi mai mult spațiu Guvernului să se asigure că, la iarnă, oamenii și economia vor avea și își vor permite să plătească căldura, electricitatea și carburanții”, mai arată aceștia, în comunicat, preluat de economedia.

(…) În prezent, prețurile la energie din România sunt reglementate pentru majoritatea consumatorilor până în martie 2023.

În România au fost prețuri reglementate la energie pentru populație până la 1 ianuarie 2021. Din acel moment, piaţa energiei electrice s-a liberalizat.