La cererea autorităților de la București, angajatul Ambasadei Federației Ruse a părăsit România, în cursul acestei săptămâni.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că autorităţile române au decis declararea ca persona non grata pe teritoriul României a unui reprezentant al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, care a fost informată cu privire la decizia sus-menţionată din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu. Decizia a fost luată avându-se în vedere incompatibilitatea activităţilor reprezentantului în cauză cu prevederile Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice din 1961. Reprezentantul Ambasadei a părăsit teritoriul României în cursul acestei săptămâni”, a transmis, vineri, MAE. 

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, a pus paie pe foc în relaţia statului său cu alte ţări şi a venit cu acuzaţii nedovedite privind pretinse încălcări ale drepturilor ruşilor în România. Conform răspunsului venit din partea Ministerului Afacerilor Externe, reprezentantul Moscovei nu a oferit niciun exemplu concret sau probe ale pretinselor încălcări de drepturi, acţiunea fiind mai degrabă de a induce „în eroare opinia publică”.

Valery Kuzmin, a venit cu acuzaţii despre pretinse încălcări are drepturilor ruşilor şi a cerut explicaţii autorităţilor române, declaraţiile fiind făcute presei de stat ruse.

O serie de bănci situate în România refuză să ofere servicii cetăţenilor ruşi, argumentând că aceştia au paşaport rusesc. Situaţia aici este destul de tensionată, deoarece (…) avem de-a face cu o ţară care este activistă în cadrul NATO şi a UE. Au fost deja cazuri repetate în care cetăţenilor ruşi care se află aici în rezidenţă permanentă, de exemplu, li s-a refuzat serviciile bancare de către Raiffeisen, Banca Transilvania, BRD”, a afirmat diplomatul pentru TASS, fără a fi clar dacă a cerut şi un punct de vedere al acestor bănci.

Reacţia Ministerului Afacerilor Externe a fost promptă şi a subliniat faptul că partea rusă nu a oferit niciun exemplu concret de încălcare de drepturi. „Ministerul Afacerilor Externe confirmă primirea unei Note verbale din partea Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti (înregistrată la MAE la data de 2 martie), prin care aceasta din urmă informează asupra unor „acţiuni nefondate” nespecificate prin care s-ar fi încălcat „drepturile sociale şi de proprietate” ale unor cetăţeni ai Federaţiei Ruse rezidenţi în România. Ambasada solicita MAE luarea de măsuri pentru încetarea şi prevenirea acestor acţiuni. Nota în cauză nu prezintă caracteristicile unei note de protest, informează adevarul.