“România este cel mai important susținător al aderării R.Moldova la Uniunea Europeană”, a declarat ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, la reuniunea ambasadorilor moldoveni cu genericul ”Diplomația Republicii Moldova în contextul oportunităților și provocărilor regionale”.

Evenimentul se desfășoară în aceste zile la Chișinău, iar printre invitații speciali – ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, omologul ucrainean, Dmytro Kuleba, dar și comisarul european pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi.

Am fost bucuros de participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu în cadrul reuniunii ambasadorilor Republicii Moldova cu un discurs cu genericul Parteneriatul strategic România – Republica Moldova în contextul oportunităților și provocărilor regionale”. Vom munci împreună pentru aprofundarea parteneriatului strategic pentru integrare europeană a Republicii Moldova și a comunității de limbă, istorie și cultură”, a declarat șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu.

Potrivit rfi, ministrul de Externe recunoaște că deși a fost un an foarte dificil, cu multe crize, cu agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, care ne-a afectat pe noi toți, primul obiectiv major realizat în ultimul an este, evident, apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană prin obținerea statutului de candidat la aderarea la UE.

”Noi ca țară, la modul practic, trecem din categoria așa-numitor vecini ai Uniunii Europene sau parteneri estici, în categoria unui stat care va deveni membru al Uniunii Europene. Am făcut totul pentru ca apropierea noastră de Uniunea Europeană să aducă beneficii, cu efecte pozitive, concrete pentru cetățenii noștri, pentru oamenii de afaceri. Am făcut totul pentru a liberaliza și facilita viața transportatorilor, care își doresc și trebuie să transporte bunuri în Uniunea Europeană, pentru a minimiza impactul prețurilor enorme la resursele energetice. Am continuat dialogul cu partenerii noștri externi, am reușit să scoatem țara din izolare, am lucrat fantastic cu România, partenerul nostru cheie, ancora noastră în spațiul european, și vom discuta în detalii și ulterior că avem o agendă foarte ambițioasă în relațiile noastre cu România”.

Evident o altă direcție prioritară a fost Ucraina. R. Moldova a condamnat agresiunea Federației Ruse din primele ore.

Relațiile cu vecinii sunt prioritare pentru diplomația țării noastre. Am apreciat participarea în format virtual a ministrului afacerilor externe al Ucrainei Dmytro Kuleba în cadrul reuniunii ambasadorilor Republicii Moldova cu un discurs cu genericul „Parteneriat regional pentru integrare europeană”. Țara noastră a fost solidară cu Ucraina din prima zi a războiului nejustificat al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Vom depune eforturi susținute pentru aprofundarea relațiilor noastre bilaterale și pentru regăsirea țărilor noastre în Uniunea Europeană”, a menționat vicepremierul Nicu Popescu, ministrul de Externe.

În prima zi a reuniunii, organizată de Ministerul de Externe, a participat și șefa statului, Maia Sandu. Și președinta s-a referit la realizarea majoră a acestui an – obținerea statutului de țară candidată la UE, care aduce deja beneficii pentru oamenii din Moldova. Este vorba de extinderea cotelor de export la produsele agricole, de liberalizarea temporară a transportului marfar rutier prin UE, de asistența pentru sectorul energetic și cel al apărării.

Maia Sandu a menționat că ”de îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene, dar și de felul în care vom ști să ne promovăm țara, depinde cât de repede vom începe negocierile de aderare. Astfel, integrarea europeană trebuie să fie un dosar permanent și o preocupare zilnică a misiunilor noastre diplomatice, împreună cu promovarea intereselor diasporei moldovenești și cu diplomația economică, alte două priorități care trebuie să domine agenda diplomatică”.

La reuniunea de la Chișnău, ambasadorii discută pașii următori cu privire la oferirea statutului de țară candidat pentru aderare la UE Republicii Moldova, dar și planul de realizare a celor 9 recomandări propuse de Comisia Europeană. O prioritate o constituie şi problemele cu care se confruntă diaspora, modalităţile de oferire a protecţiei sociale cetăţenilor moldoveni aflaţi temporar la muncă peste hotare. Vineri, șefii misiunilor diplomatice participă la Congresul Diasporei cu genericul ”O țară mică cu inimă mare”.