Irlanda a anunţat luni că îşi redeschide ambasada la Kiev, evacuată de la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei, la sfârşitul lui februarie, raliindu-se astfel mai multor ţări occidentale, informează AFP.

„În condiţiile în care ambasada îşi reia activităţile pe teren la Kiev, principala prioritate a echipei va fi cea de a reînnoi şi de a dezvolta reţeaua sa de contacte cu responsabili ai guvernului ucrainean, pentru a-i informa mai bine cu privire la sprijinul şi asistenţa Irlandei”, a explicat şeful diplomaţiei irlandeze Simon Coveney într-un comunicat.

Irlanda este membră a Uniunii Europene, care a introdus sancţiuni împotriva Rusiei după declanşarea invaziei asupra Ucrainei şi care susţine Kievul.

Cu toate acestea, Dublinul a refuzat să furnizeze direct arme letale Ucrainei, invocând neutralitatea sa militară, ceea ce a generat critici la adresa sa din partea unor responsabili ucraineni.

În ultimele luni, numeroase ţări, printre care Franţa, Regatul Unit şi SUA, şi-au redeschis ambasadele la Kiev, în condiţiile în care capitala ucraineană, ce fusese o perioadă sub asediu, pare în prezent mai puţin ameninţată.