O sculptură mare a unei mâini a apărut în fața ambasadei Rusiei din Praga, la aniversarea a șase luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Mâna realistă, imensă, feminină pare să fi fost plasată în beton într-o groapă săpată în micul parc din fața ambasadei, în districtul șase al Pragăi.

Unghiile sunt vopsite în culorile galben și albastru ale drapelului Ucrainei.

Un grup care se autointitulează „Comuna Anarho-Sindicalistă, Capitolul Praga” și-a revendicat responsabilitatea lucrării.

Artistul, Jan Slovencik, a spus într-o declarație că materialul de suprafață era în mod deliberat realist și îi reprezenta pe cei care au suferit cel mai mult în conflict – „femeile în vârstă din regiune care au fost martorii ororilor unui război nejustificat”.

Directorul de creație Joseph Ali Tehranian a spus că a trimis un mesaj dublu: „Dintr-o parte scrie „pace și victorie”, iar din cealaltă… ei bine, să spunem că ar trebui să fie clar ca cristalul”.

Parcul a fost redenumit Piața Boris Nemțov în urmă cu câțiva ani, la aniversarea uciderii politicianului de opoziție, în timp ce porțiunea de drum din fața consulatului rus de alături a fost redenumită Strada Eroilor Ucraineni în urma invaziei.