Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, participă luni şi marţi, la Praga, la Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene.

„Reuniunea va cuprinde trei sesiuni de discuţii şi va debuta cu o dezbatere pe tema impactului global şi consecinţele invaziei Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, la care vor participa Secretarul General al NATO, subsecretarul general al ONU pentru operaţii de menţinere a păcii, precum şi preşedintele Subcomisiei pentru securitate şi apărare din Parlamentul European”, informează Ministerul Apărării Naţionale.

A doua sesiune va fi dedicată „acoperirii deficitelor de investiţii” în domeniul apărării la nivelul UE, în cadrul căreia miniştrii apărării vor discuta propunerea avansată de Comisia Europeană privind stabilirea unui Program de consolidare a industriei de apărare prin intermediul achiziţiilor colaborative.

„Noile măsuri vizează înfiinţarea, la nivelul Comisiei Europene şi al Agenţiei Europene de Apărare, a Grupului operativ pentru achiziţii comune în domeniul apărării (Defence Joint Procurement Task Force), în cadrul căruia experţii statelor membre vor negocia un nou Regulament pentru Programul European de Investiţii în domeniul apărării pe termen mediu şi lung”, mai reiese din comunicat.

În cadrul celei de-a treia sesiuni, miniştrii apărării vor discuta perspectivele angajamentului UE în sprijinul Ucrainei, în domeniul securităţii şi apărării.