Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks a oferit un interviu în exclusivitate pentru TVR MOLDOVA. Diplomatul s-a referit la stadiul reformelor care Chișinăul s-a angajat să le facă dar și la viitorul european al Republicii Moldova.

„Din perspectiva Uniunii Europene, categoric, da. Decizia a fost deja luată de Consiliul European pentru a oferi statul de stat candidat Republicii Moldova, lucru care s-a produs pe 24 iunie. Şi acum, cu adevărat, totul depinde de cetățenii Republicii Moldova şi a Guvernului Republicii Moldova cum vor beneficia de această oportunitate, deoarece eu o văd ca şi o oportunitate pentru dezvoltarea țării, dar şi pentru calea în apropierea de Uniunea Europeană.

Dar totul este mâinile cetățenilor pentru că acest proces va dura ceva timp, şi nu luni așa cum a fost din momentul cererii depuse şi obținerea statutului, dar este clar că vorbim despre ani, fiindcă unele schimbări care trebuie să se producă în țară vor dura ani buni. Dar câți ani? Rămâne în mâinile cetățenilor Republicii Moldova.

Ceea ce am văzut noi în trecut este cum cursul Republicii Moldova, din păcate, a tot oscilat. Câteodată a fost mai mult pro-europeană, iar uneori mai puțin pro-europeană. Aceasta este exact ce contează pentru o obține succes la oportunități. În cazul în care veți reuși să mențineți acest curs de integrare europeană şi să îndepliniți toate reformele necesare, atunci categoric există viitor european pentru Republica Moldova”, a afirmat Janis Mazeiks ambasadorul UE în Republica Moldova.

Întrebat cum a arătat până acum drumul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană, Janis Mazeiks a răspuns: „Exact acum este foarte clar că traiectoria este în urcuș. Dacă gândim în termeni geometrici a fost mai degrabă un grafic sinusoidal cu urcușuri şi coborâșuri. Într-adevăr, acum urcăm în sus, şi sper că aceasta este șansa să ieșim din limitele graficului, să fie menținută această traiectorie pe termen lung. Actualmente, eu consider că situația este foarte bună pentru Republica Moldova.

Aveți un Parlament care a fost votat în baza unei agende pro-reforme şi pro-Europa, drept rezultate aveți un Guvern care lucrează la aceste reforme şi noi am văzut primele rezultate. Au fost reforme care s-au încununat cu succes. De exemplu, procedura de curățare a sistemului judiciar prin procedura de pre-vetting. Cred că acesta este un semnal clar că s-a făcut datorită investițiilor, este pentru curățarea sistemului şi acesta este voința poporului.

Trebuie să recunoaștem că nu este doar ceea despre ce a tot discutat UE despre curățarea sistemului judiciar şi corupția să fie eradicată, cerinţe care se conțin şi în opinia Comisiei Europene. Acest lucru a fost solicitat foarte clar şi de alegătorii care au votat acest parlament şi au mandat acest guvern să înfăptuiască aceste reforme şi să curețe sistemul judecătoresc şi să lupte cu corupție.” (integral stiri.tvr)