Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, marţi, că prioritatea Guvernului este ca la începerea anului şcolar să fie asigurate pentru copii condiţiile corespunzătoare în unităţile de învăţământ, menţionând că are încredere că „întregul corp profesoral se va îngriji de un parcurs cât se poate de eficient al programelor de învăţământ”, iar în perioada imediat următoare vor fi pregătite unităţile şcolare pentru iarna 2022-2023.

„Doresc să subliniez că prioritatea Guvernului este să avem copiii care încep anul şcolar în condiţii sanitar-epidemiologice corespunzătoare, să avem copiii care îşi desfăşoară activitatea în şcoli, se derulează practic procesul de învăţământ în şcoli în condiţii de siguranţă, să-i asigurăm pe părinţi că ai lor copii au asigurate condiţiile pentru a putea să beneficieze de condiţii corespunzătoare în şcoli şi, de asemenea, să-i asigurăm pe profesorii, pe toţi cei care sunt implicaţi în procesul de învăţământ de respectul nostru şi încrederea că pregătesc viitoarea generaţie a a României.

Cu alte cuvinte: dacă învăţăm, dacă muncim, cu certitudine reuşim”, a afirmat Ciucă, la videoconferinţa cu prefecţii şi cu reprezentanţii Inspectoratelor Şcolare Judeţene şi al Municipiului Bucureşti pe tema pregătirii începerii anului şcolar, la care au participat şi miniştrii Educaţiei şi Afacerilor Interne, Sorin Cîmpeanu şi Lucian Bode.

Ciucă a spus că are încredere în întregul corp profesoral.

„Vreau să transmit un mesaj cât se poate de normal. Vom începe anul şcolar şi am încredere că întregul corp profesoral în care, încă o dată subliniez, am toată încrederea că a luat toate măsurile, s-a pregătit şi se va îngriji de un parcurs cât se poate de eficient al programelor de învăţământ”, a adăugat premierul.

Ciucă a menţionat că Guvernul României, Ministerul Educaţiei, autorităţile locale, judeţene, prefecturile, inspectoratele şcolare judeţene, directorii de şcoli, primarii localităţilor se vor ocupa începând cu 5 septembrie de partea administrativă a instituţiilor de învăţământ, informează agerpres.

„Partea administrativă are două elemente fundamentale. Pe de o parte, sprijinul administrativ al derulării programului de învăţământ, iar de cealaltă parte pregătirea anului de învăţământ 2023-2024, domnule ministru, domnilor miniştrii, astfel încât, aşa cum am spus, să nu mai discutăm de eternele probleme cu care ne confruntăm de fiecare dată, surprinzător, la începutul anului de învăţământ. Este cât se poate de simplu. Nu cred că trebuie să avem şi să facem un caz din această asumare, din această responsabilitate.

Este foarte simplu. Efectiv, pentru perioada imediat următoare trebuie să ne îngrijim şi de pregătirea unităţilor şcolare pentru iarna 2022-2023, iar de cealaltă parte, aşa cum spuneam, pregătirea administrativă, procedurală, derularea tuturor elementelor specifice de birocraţie, astfel încât pe perioada vacanţelor să se poată desfăşura activităţi de întreţinere, de construcţie şi renovare, aşa cum este prevăzut în planul fiecărei unităţi de învăţământ”, a mai spus Ciucă.