În această vară, Adelheid Folie, ambasadoarea Austriei în România, i-a înmânat avocatului piteștean Andrei Zamfirescu Decorația de Merit de Aur pentru servicii juridice excepționale oferite Republicii Austria.

Decorația de Merit de Aur este conferită de către Președintele Federal al Republicii Austria. Această distincție a fost acordată avocatului român pentru serviciile din domeniul juridic aduse Ambasadei Republicii Austria în Romania, în legatură cu proprietatea unui imobil, litigiu care s-a întins pe o durata de 11 ani. Cazul a implicat inclusiv angajarea de detectivi privați în Australia. „Adevărul” a vorbit cu avocatul Andrei Zamfirescu despre decorația specială și despre cazul ieșit din comun la care a lucrat.

Cazul a fost unul dificil pentru că au existat o serie de elemente care l-au facut foarte complicat. Pe scurt, Ambasada Austriei a achiziționat un imobil (teren și construcție) în București în anii ’90, când legea nu permitea achiziționarea de teren de către străini. În contract era inserată o clauză prin care se recunoștea că s-a plătit și prețul pentru teren și că transferul efectiv urma să aibă loc când legea o va permite, informează adevarul.

Numai că societatea comercială care urma să transfere terenul a fost radiată pentru lipsa preschimbării unui certificat și terenul aflat încă în patrimoniul societății comerciale a intrat în proprietatea statului printr-o măsură administrativă ca bun abandonat. Aderarea României la Uniunea Europeană a eliminat această lege care era in contradicție cu tratatul de aderare, însă a rămas în efect pentru radierile efectuate în perioada cât a fost în vigoare.

Cazul a fost instrumentat de către societatea de avocați cu care Andrei Zamfirescu, membru în Baroul București, colaborează de 14 ani (n.red. – Gilescu, Văleanu & Partenerii) si astfel acesta a ajuns să reprezint acest client. Practic, avocatul Andrei Zamifrescu a preluat dosarul după ce fusese depusă acțiunea introductivă pe rolul instanțelor române în anul 2008 si l-a dus la capăt în 2019.

Originar din Pitești, avocatul Andrei Zamfirescu a vorbit pentru „Adevărul” despre distincția specială primită de la președintele Austriei.

Evident că o recunoaștere atât de elegantă a serviciilor mele mă motivează, însă avocatura e o profesie care nu poate fi practicată fără motivația interioară de a performa. Prin urmare, nu se schimbă multe în ceea ce privește motivația mea de a-mi practica profesia cât mai bine posibil. Este prima oară când primesc o distincție atât de importantă și doresc și pe această cale să mulțumesc Ambasadei Austriei în România pentru onoarea pe care mi-a făcut-o acordându-mi această înaltă distincție a statului austriac și de asemenea doresc să mulțumesc și colegilor mei care au fost alături de mine în tot acest timp”, spune Andrei Zamfirescu.