Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, că Ordonanţa privind modificarea elementelor de referinţă pentru compensarea preţurilor la energie va fi aprobată în şedinţa Executivului de joi.

Guvernul avea pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri analiza privind stadiul elaborării proiectului ordonanţei de urgenţă privind măsurile din domeniul energiei, informează agerpres.

Mâine vom avea o şedinţă de Guvern, (…) care va avea ca punct principal pe agendă aprobarea Ordonanţei de guvern privind modificarea elementelor de referinţă pentru compensarea preţurilor la energie„, a precizat Ciucă, la începutul şedinţei Executivului de miercuri.

Premierul a menţionat că planul privind pregătirea pentru iarna 2022-2023 urmează să fie analizat joi în Comitetul interministerial, astfel încât să fie definitivate concluziile pentru a putea fi luată o decizie în privinţa modificărilor la Ordonanţa de urgenţă privind compensarea preţurilor la energie.

„Un subiect care ţine de agenda publică în aceste zile este cel legat de energie, de pregătirea pentru iarnă, măsurile pe care guvernul le are în vedere astfel încât să putem să avem asigurate resursele energetice pentru iarna 2022-2023. Aşa cum am dispus, astăzi urmează să primesc Planul de iarnă de la Ministerul Energiei şi, desigur, mâine, în Comitetul interministerial, să avem elementele de analiză şi să avem concluziile analizei privind întreg procesul prin care vom aduce modificări la Ordonanţa de Urgenţă prin care compensăm preţurile la energie”, a explicat Ciucă.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că planul pentru iarnă a fost finalizat.

„Am primit forma finală a Programului de iarnă, este finalizat. Acum, colegii din Ministerul Energiei pun sub forma actului normativ în aşa fel încât dumneavoastră să-l aveţi în cursul zilei de astăzi, aşa cum aţi solicitat şi la cancelaria dumneavoastră şi să-l aprobăm, dacă este avizat în timp util, chiar săptămâna viitoare”, a menţionat Popescu.

El a spus că Ministerul Energiei urmează ca, împreună cu Ministerul Finanţelor şi ANRE, să finalizeze joi Ordonanţa privind energia.

„Referitor la Ordonanţa de Urgenţă, sigur că, împreună cu colegii de la Ministerul de Finanţe, cu cei de la Autoritatea de Reglementare – pentru că avem de finalizat problema acelei impozitări pe tot lanţul de de producţie şi comercializare a energiei electrice, va trebui să finalizăm şi, evident, mâine, aşa cum aţi spus, să prezentăm în cadrul Comitetului forma finală”, a adăugat ministrul Energiei.