Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după întâlnirea cu omologul Ungariei, Katalin Novak, că în România drepturile tuturor minorităţilor naţionale sunt respectate şi a subliniat că majoritatea temelor referitoare la tensiunile interetnice sunt artificiale şi „umflate public” de unii politicieni.

„Există evident probleme care necesită mai mult decât o discuţie atunci când vorbim despre drepturile minorităţilor în România, însă daţi-mi voie să încep răspunsul meu prin a spune că în România drepturile tuturor minorităţilor naţionale sunt respectate, ba chiar mai mult, în România există un exemplu pe care putem să-l prezentăm cu mândrie: minorităţile naţionale sunt reprezentate în Parlament, chiar dacă numeric prin vot nu obţin atâtea voturi cât sunt necesare pentru un mandat.

Asta se numeşte o discriminare pozitivă. Este interesul nostru comun şi am discutat pe larg această chestiune ca drepturile minorităţii maghiare să fie pe deplin respectate, să-şi poată trăi cultura, să-şi poată folosi limba maternă şi aşa mai departe. Am convenit împreună că este bine să folosească şi limba română”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Iohannis a arătat că şi în Ungaria şi în România există politicieni care vor să se profileze exacerbând tensiunile interetnice.

Este regretabil, dar nu putem să ignorăm acest lucru şi atunci aceşti politicieni care vor să se profileze, să nu creadă cineva că ei caută binele unei minorităţi, vin cu argumente care nu pot fi împărtăşite de noi. Credem că discutând despre problemele care apar, ascultându-ne reciproc, putem să eliminăm foarte mult din această tensiune.

Majoritatea temelor, trebuie să o recunoaştem, sunt artificiale, sunt aduse în discuţie şi umflate public de politicieni care vor să folosească unele divergenţe existente pentru a se autopromova. (…) Summa summarum, subliniez că multe dintre aceste tensiuni sunt artificiale şi prin implicarea ambelor părţi ele pot fi considerabil diminuate în interesul românilor şi a etnicilor maghiari”, a afirmat Iohannis.