Ministrul portughez al Afacerilor Externe, Joao Gomes Cravinho, a mulţumit, miercuri, României pentru sprijinul pe care ţara noastră l-a oferit Ucrainei.

„Am avut ocazia să mulţumesc în calitate de aliat al NATO şi de partener al României în Uniunea Europeană pentru sprijinul oferit Ucrainei, sprijin umanitar şi nu numai. V-aţi ocupat de atât de mulţi refugiaţi ucraineni. Am mulţumit, de asemenea, pentru sprijinul oferit de România pentru ca ucrainenii să poate face faţă aceste situaţii.

Cunoaştem situaţia şi Portugalia va continua să colaboreze cu România, de exemplu în domeniul militar, astfel încât efortul nostru comun în cadrul NATO să fie consolidat în continuare, iar prezenţa armatei portugheze, cooperarea dintre forţele noastre aeriene, reprezintă baze pentru continuarea activităţii noastre comune”, a declarat şeful diplomaţiei portugheze, potrivit traducerii oficiale, la finalul întrevederii avute cu omologul său român, Bogdan Aurescu.

El a adăugat că „situaţia şi vremurile tulburi în care trăim sunt consecinţa agresiunii ruseşti, însă reprezintă totodată şi o ocazie pentru ţările care se află în puncte opuse ale Europei (…) de a exploata perspectivele ivite şi pentru a dezvolta convergenţa punctelor de vedere”.

Totodată, oficialul portughez a evocat prezenţa unei comunităţi de aproximativ 30.000 de români în ţara sa.

„Sunt mulţi români aflaţi în Portugalia, care contribuie în mod deosebit la progresul nostru economic şi social, iar românii sunt foarte bine integraţi, sunt bine văzuţi în ţara noastră şi reprezintă o punte între cele două popoare”, a apreciat el.

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a precizat că, în discuţiile cu omologul său, a fost abordată inclusiv chestiunea aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen.

„Am mulţumit domnului ministru pentru sprijinul puternic acordat până acum de Portugalia şi care va continua pentru aderarea României la Spaţiul Schengen”, a afirmat Aurescu.

Ministrul portughez de Externe este invitat al Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române (RADR), care se desfăşoară până joi. El va participa, în cadrul RADR, la discuţia „Impactul războiului din Ucraina asupra securităţii pe Flancul Estic al NATO. Implicaţii pentru regiunea Mării Negre şi dincolo de aceasta”, alături de ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau.