Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat joi, după participarea la Conferinţa internaţională „Curtea de Conturi a României – Digitalizare în audit” că săptămâna viitoare va avea loc o primă întălnire cu Comandamentul de Iarnă și vor fi discutate ipoteze și scenarii în privința rezervei naționale de energie  pentru perioada iernii.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat joi că ”România nu rămâne fără energie, nu există așa ceva”, întărind mesajul premierului Ciucă conform căruia: ”nu a fost identificat riscul ca România să rămână fără energie

Premierul Nicolae Ciucă a adăugat că planul energetic pentru iarnă a fost aprobat, iar săptămâna viitoare Guvernul va avea întâlnirea cu comandamentul de Iarnă în cadrul căruia vor fi discutate ipoteze și scenarii.

”Ce vreau să subliniez este că pentru prima dată la începutul lunii septembrie avem acest plan. El de regulă se întocmea în noiembrie”, a spus Nicolae Ciucă.

Există o punere în aplicare a unui un sistem gradual de măsuri pentru a menține aprovizonarea cu energie electrică a cetățenilor.

Marcel Ciolacu a anunțat că intenția Coaliției de guvernare este ca legea bugetului de stat să fie votat din noiembrie ”pentru a da un semnal de stabilitate și predictibilitate”

Nicolae Ciucă a adăugat: ”În octombrie, vom avea prima analiză a bugetului pentru 2023, vrem ca,  în noiembrie, proiectul bugetului sa fie adoptat.”