Săptămâna europeană 5-9 septembrie 2022

Comisia Europeană şi Ucraina au semnat un acord privind un ajutor umanitar pentru locuinţele şi educaţia persoanelor strămutate, şi pentru sprijinirea agriculturii. Executivul comunitar a prezentat în detaliu condiţiile de acordare a vizelor pentru cetăţenii ruşi şi de nerecunoaştere a paşapoartelor ruseşti emise în zonele ocupate ale Ucrainei.
Un număr de state membre au cerut Comisiei Europene tratament special pentru cheltuielile de apărare în regulile de deficit bugetar în vigoare în UE. A fost lansat serviciul european de ştiri – European Newsroom pentru o mai bună informare şi combatere a dezinformării. Acestea sunt câteva dintre cele mai semnificative teme care au vizat activitatea instituţiilor Uniunii Europene în perioada 5-9 septembrie 2022.
Comisia Europeană
Executivul comunitar şi Ucraina au semnat, la 5 septembrie 2022, un acord privind un ajutor umanitar de 500 de milioane de euro pentru locuinţele şi educaţia persoanelor strămutate, precum şi pentru sprijinirea agriculturii în ţara devastată de război, conform AFP. Finanţarea face parte din angajamentele europene asumate de UE şi anunţate în primăvara acestui an.
Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat, la 5 septembrie 2022, că speră în ”respectarea integrală a acordurilor” convenite între Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, potrivit AFP. ”UE şi Regatul Unit sunt parteneri. Împreună facem faţă la numeroase provocări, de la schimbările climatice până la războiul din Ucraina. Sper o relaţie constructivă cu respectarea integrală a acordurilor noastre”, a transmis Ursula von der Leyen pe contul său de pe reţeaua Twitter.
Conform protocolului nord-irlandez inclus în acordul privind ieşirea Regatului Unit din UE, provincia Irlanda de Nord rămâne în uniunea vamală şi în piaţa comună a UE, menţinându-şi astfel deschisă frontiera cu Irlanda, ţară membră a UE.
La 6 septembrie 2022, executivul comunitar a prezentat în detaliu condiţiile de acordare a vizelor pentru cetăţenii ruşi şi de nerecunoaştere a paşapoartelor ruseşti emise în zonele ocupate ale Ucrainei, potrivit AFP. Măsurile au fost adoptate ca urmare a deciziei convenite de miniştrii de externe din Uniune. În acest sens, costul unei vize pentru statele UE va creşte de la 35 la 80 de euro pentru toţi cetăţenii ruşi, procedura de examinare a cererilor de emitere a vizei va creşte de la 10 la 15 zile şi ar putea ajunge chiar şi la 45 de zile, va creşte numărul documentelor cerute şi vor fi de asemenea aplicate restricţii asupra vizelor cu intrări multiple.
Comisia Europeană va transmite, ulterior, statelor membre liniile directoare de emitere a vizelor către cetăţenii ruşi, pentru consolidarea cererilor din perspectiva securităţii, prioritizarea celor care trebuie tratate rapid, cum ar fi cele pentru ”motive umanitare” şi ”de-prioritizarea” vizelor turistice, a indicat comisarul Johansson.
În data de 7 septembrie 2022, şefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen a propus acordarea unui ajutor financiar de 5 miliarde de euro pentru Ucraina pentru a face faţă consecinţelor războiului, indică AFP. Ajutorul, sub formă de împrumuturi, trebuie aprobat de statele membre şi reprezintă a doua parte dintr-un pachet maxim de 9 miliarde de euro pentru acest an destinat Ucrainei.
Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunţat la 7 septembrie 2022 posibilitatea avansării plafonării preţului gazelor naturale ruseşti, alături de o potenţială ţintă privind reducerea utilizării de electricitate în perioadele de consum de vârf, o limită pentru veniturile firmelor care produc electricitate cu costuri reduse şi o contribuţie de solidaritate din partea companiilor de petrol şi gaze, conform Reuters. „Vom propune un plafon de preţ pentru gazele naturale ruseşti.”, potrivit preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen.
Consiliul UE
România, Grecia, Polonia şi Lituania au avansat Comisiei Europene o propunere de document privind un tratament special pentru cheltuielile de apărare în regulile de deficit bugetar în vigoare în UE, pentru a ajuta la susţinerea investiţiilor militare, conform Reuters. Miniştrii de finanţe din UE vor discuta, începând din 10 septembrie 2022, cu privire la modificarea regulilor fiscale pentru armonizarea realităţii post-pandemie a datoriilor publice ridicate şi investiţiilor masive necesare pentru combatarea schimbărilor climatice.
În documentul avansat, cele patru state membre argumentează că regulile UE, concepute iniţial pentru a limita împrumuturile guvernamentale spre a proteja valoarea monedei euro, ar trebui de asemenea să ajute la a răspunde riscurilor la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale UE. Privind examinarea de măsuri disciplinare împotriva unui stat cu un deficit de peste limita UE de 3% din PIB, documentul include posibilitatea ca executivul comunitar să ia în considerare cheltuielile de apărare ale acelui stat ca factor de atenuare.
Lansarea European Newsroom
La 6 septembrie 2022 a avut loc lansarea, la Bruxelles, a European Newsroom (enr), serviciu european de ştiri, cu participarea a 18 agenţii de presă cu perspectivă naţională, proiect coordonat de agenţia de presă germană dpa. Vicepreşedintele CE pentru Valori şi Transparenţă Vera Jourova şi-a exprimat speranţa că proiectul enr va contribui la combaterea dezinformării şi a anunţat că urmează să fie discutat de Consiliul European un proiect de lege privind libertatea presei, care ar trebui să permită Comisiei să asigure instrumente astfel încât să combată presiunile asupra mass-media – ameninţările fizice, procesele abuzive, presiunile politice sau economice. Serviciul este subvenţionat de Comisia Europeană cu 1,76 milioane de euro, iar din comitetul director fac parte dpa (Germania), AFP (Franţa), ANSA (Italia), AGERPRES (România) şi HINA (Croaţia), informează agerpres.