Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Pompierilor, evidenţiind profesionalismul salvatorilor, dovedit inclusiv în ultima perioadă, în care ţara noastră a fost afectată de fenomene climatice extreme, precum secetă, inundaţii sau incendii.

În mesajul său, premierul a remarcat „curajul, devotamentul şi tenacitatea celor care salvează vieţi şi pun umărul la reconstrucţia” comunităţilor locale.

„Cu toţii am fost impresionaţi de profesionalismul salvatorilor, dovedit şi în ultima perioadă, în care ţara noastră a fost afectată de fenomene climatice extreme – secetă, inundaţii, incendii. În misiunile cotidiene de acordare a asistenţei medicale de urgenţă fac dovada umanităţii, gestionând provocări dintre cele mai diverse, cu empatie şi respect faţă de cei aflaţi în suferinţă”, a precizat premierul, conform unui comunicat transmis de Guvern.

Nicolae Ciucă a menţionat că pregătirea pompierilor „la cele mai înalte standarde” este preţuită şi la nivel internaţional.

„Mereu la datorie, pompierii români au dovedit încă o dată că sunt salvatori europeni. Misiunile dificile din Grecia şi Franţa, colaborarea cu echipele partenere din Europa, au demonstrat că solidaritatea şi curajul sunt valori universale, traduse în teren prin eforturi supraomeneşti şi autentice fapte de eroism. Mulţumiri şi recunoştinţă eroilor noştri salvatori! România şi întreaga Europă contează pe dumneavoastră! La mulţi ani şi mult succes în misiunile de salvare”, a precizat premierul.

El a arătat că pompierii au avut un rol important inclusiv din punct de vedere istoric.

„De la biruinţa eroică de pe Dealul Spirii, în urmă cu 174 de ani, pompierii români au obţinut încrederea şi respectul cetăţenilor, prin misiuni de cele mai multe ori extrem de dificile. Faptul că astăzi România este un stat funcţional şi sigur se datorează inclusiv eforturilor neobosite ale celor care ne protejează şi ne salvează”, a afirmat Nicolae Ciucă.