Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunţat vineri că Guvernul pregăteşte un set de măsuri pentru finanţarea proiectelor de regenerare urbană din fonduri externe nerambursabile.

„Vreau să adaug, în premieră, că noi, pe lângă faptul că susţinem independenţa energetică din resurse regenerabile, pregătim, Guvernul Ciucă pregăteşte în acest moment un set de măsuri care priveşte finanţarea din fonduri externe nerambursabile pentru proiectele de regenerare urbană. Şi de aceea tot ce înseamnă cartiere de locuit din comunităţile locale, acolo unde sunt blocuri de locuinţe, pot fi transformate radical, pentru că proiectele de regenerare urbană sunt cele care contribuie la creşterea standardelor de locuire şi la creşterea calităţii vieţii oamenilor.

Aceste proiecte de regenerare urbană sunt la început de drum, în perioada de programare 2021-2027, şi sper să vă putem da veşti cât de curând privind aprobarea acestui set de măsuri şi urnirea din loc a acestor categorii de proiecte”, a declarat ministrul Boloş, la Oradea.

Marcel Boloş a făcut vineri, împreună cu primarul Florin Birta, o vizită în teren, la şantierul viitoarei centrale geotermale cu pompe de căldură – proiect în premieră naţională, realizată printr-o investiţie totală de 20 de milioane de euro, din care 15 milioane euro sunt finanţaţi prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, iar 5 milioane reprezintă contribuţia municipiului Oradea.

Proiectul se înscrie în strategia municipiului Oradea de a moderniza toate componentele necesare funcţionării adecvate a sistemului de încălzire şi de alimentare cu apă caldă menajeră, de a diversifica sursele de producere a energiei necesare oraşului, precum şi de a valorifica la un nivel superior energia regenerabilă de care dispune municipiul.

Potrivit primarului Florin Birta, municipiul Oradea va ajunge la finalul anului 2024 să crească aportul de apă geotermală în reţeaua de termoficare de la 5%, cât este în prezent, la 20-25%, datorită proiectelor pe fonduri europene care vizează valorificarea resurselor regenerabile.