Înscrierea copilului în învățământul românesc, la întoarcerea în țară

Românii din străinătate care plănuiesc să revină în țară și care vor să-și înscrie copii în sistemul de învățământ românesc trebuie să urmeze o serie de pași.
O parte dintre aceștia au copiii de vârstă școlară sau de grădiniță, așa că tranziția poate fi uneori dificilă, potrivit stiridiaspora.
Înscrierea în sistemul școlar românesc necesită echivalarea studiilor străine. Până la finalizarea procedurii de echivalare, elevii sunt înscriși ca audienți. Activitatea elevilor audienți este consemnată în cataloage provizorii; toate evaluările și prezențele vor fi trecute în cataloagele de clasă în urma recunoașterii și echivalării studiilor în străinătate.
Alegerea nivelului clasei la care se înscrie copilul ca audient se face de către o comisie de instructori care predau la nivelul de studiu specificat sau de către părinți, decizie asumata prin semnătură, potrivit Ghidului de întoarcere în țară.
În România, grădinițele de stat sunt gratuite. Cererea de înscriere la grădinița trebuie sa conțină:
Pentru înscrierea în clasa pregătitoare, părinții/ tutorele legal trebuie să indice unitatea școlară la care este alocată strada de domiciliu.
Documentele de înscriere în clasa pregătitoare:
Informațiile din formularul standard de înscriere sunt introduse într-un program informatic pentru validare și poate fi aleasă doar o singură școală, potrivit sursei citate.