Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în cadrul Adunării Generale a ONU, că războiul din Ucraina are consecinţe globale şi subliniat că România va continua să sprijine această ţară.

„Trăim vremuri dificile. Predecesorii noştri, care au adoptat Carta Naţiunilor Unite, au avut ‘hotărârea de a salva generaţiile următoare de calamitatea războiului’. Aproape opt decenii mai târziu, pacea este, în continuare, ameninţată, de această dată de noi provocări îngrijorătoare – cele mai grave de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Suntem martori din data de 24 februarie, la consecinţele dramatice ale războiului ilegal şi neprovocat declanşat de Federaţia Rusă, un membru permanent al Consiliului de Securitate, împotriva Ucrainei.

Suntem, de asemenea, martorii unei solidarităţi excepţionale din partea a numeroase ţări, unite în acordarea sprijinului lor Ucrainei, un membru suveran al acestei Adunări şi o victimă a luni de agresiune împotriva civililor, a infrastructurii de bază şi a economiei. Consecinţele acestui război sunt globale şi nu se limitează la securitatea noastră.

Ele implică încălcări flagrante ale normelor şi principiilor dreptului internaţional, inclusiv ale dreptului internaţional umanitar şi drepturilor fundamentale ale omului, precum şi ale dezvoltării sustenabile globale”, a spus şeful statului în intervenţia naţională la Adunarea Generală a ONU.

Iohannis a punctat că toate acestea ar trebui să constituie motive majore de îngrijorare pentru toate statele, indiferent de distanţa la care se află faţă de conflict, informează agerpres.

El a subliniat că nu există justificare pentru agresiunea militară împotriva unui stat suveran.

„Nu există justificare pentru vărsarea de sânge, distrugeri şi suferinţe umane. Este responsabilitatea noastră comună să fim uniţi şi să ne susţinem valorile comune, ca membri ai Naţiunilor Unite”, a afirmat preşedintele.

Şeful statului a precizat că democraţia şi drepturile universale ale omului sunt aspiraţii legitime pentru întreaga omenire.

„De aceea trebuie să acţionăm acum şi să îi sprijinim pe toţi cei care luptă pentru libertate şi democraţie. Trebuie să garantăm respectul pentru integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa tuturor Statelor”, a spus Klaus Iohannis.

Acesta a arătat că România a sprijinit şi va continua să sprijine Ucraina şi pe cetăţenii săi.

România şi-a deschis frontierele şi inima pentru toţi cei care au căutat refugiu din calea războiului din Ucraina. De la începutul conflictului, peste 2,3 milioane de ucraineni ne-au trecut graniţele. România a oferit nu doar asistenţă de urgenţă, dar şi sprijin pe termen mediu şi lung pentru cei care au decis să rămână în ţara noastră, acces liber la educaţie, servicii medicale şi piaţa muncii. În plus, am oferit asistenţă umanitară directă şi am constituit un hub logistic pentru coordonarea asistenţei umanitare internaţionale din întreaga lume. Sprijinul nostru nu se va opri aici”, a spus Iohannis.

Preşedintele a subliniat că pentru apărarea valorilor comune este esenţial ca statele să rămână unite în acest context.

„Suntem conştienţi că răspunsul nostru, în special la acest război, va modela viitorul nostru comun. Sprijinul nostru pentru pace ar trebui exprimat acum, mai puternic ca oricând. Pentru apărarea valorilor noastre comune, este esenţial să rămânem uniţi şi să îi aducem alături de noi pe toţi, inclusiv pe aceia care încă mai ezită. Angajamentul şi dialogul sunt cruciale pentru a depăşi divergenţele şi, în acelaşi timp, pentru a combate răspândirea neadevărurilor şi a propagandei”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis conduce delegaţia României care participă, marţi şi miercuri, la New York, la segmentul la nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Printre cei care fac parte din delegaţie se numără ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, consilierii prezidenţiali Luminiţa Odobescu, Ligia Deca, Daniela Bârsan. Vizita şefului statului în Statele Unite ale Americii va include şi o deplasare la San Francisco (California), joi şi vineri.