Cea de-a 63-a sesiune a Comitetului consilierilor juridici pe probleme de drept internaţional public (CAHDI) al Consiliului Europei va avea loc, joi şi vineri, la Palatul Parlamentului, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Organizarea acestei reuniuni la Bucureşti are loc în contextul în care România deţine, prin directorul general pentru Afaceri Juridice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Alina Orosan, preşedinţia acestui organism al Consiliului Europei, pentru al doilea an consecutiv.

Pe agenda acestei sesiuni se regăsesc teme abordate în mod curent de CAHDI, precum şi subiecte de actualitate privind aplicarea dreptului internaţional în spaţiul cibernetic sau dezbaterea implicaţiilor pe care agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei le are din perspectiva dreptului internaţional public.

De asemenea, participanţii CAHDI vor avea un schimb de opinii cu preşedintele sesiunii din acest an a Comisiei de Drept Internaţional (CDI), Dire Tladi, pe marginea raportului sesiunii curente a acestui organism. Sesiunile CAHDI nu au un caracter public.

În marja acestei sesiuni, Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu CAHDI, organizează, la data de 21 septembrie 2022, un seminar internaţional cu tema: „Obligaţiile statelor în conformitate cu dreptul internaţional în legătură cu imunitatea oficialilor de stat„.

Comitetul consilierilor juridici pe probleme de drept internaţional public al Consiliului Europei este un organism interguvernamental compus din reprezentanţi ai statelor membre ale Consiliului Europei, alături de delegaţi din state terţe şi organizaţii internaţionale cu statut de observator.

Comitetul se întruneşte de două ori pe an, de regulă, la Strasbourg, şi examinează chestiuni de actualitate privind dreptul internaţional public, adoptă opinii sau organizează schimburi de vederi la solicitarea Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei şi îndeplineşte rolul de Observator european al rezervelor la tratatele internaţionale.