România va deveni independentă din punct de vedere energetic în 2026, graţie resurselor de gaze naturale, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Asta înseamnă şi independenţă din punctul de vedere al energiei electrice pentru că vom trece la o producţie mai mare de electricitate pe baza gazului natural, a subliniat Virgil Popescu.

„România are rezeve de gaze naturale, România exploatează de mult timp gaze naturale și va exploata în continuare gaze naturale. Odată cu începerea exploatării, estimăm 2026, România va deveni independentă din punct de vedere energetic. Din punctul devedere al gazului natural, vom deveni un exportator de securitate regională. Odată cu independența gazului natural, automat va veni și o independență a energiei electrice”, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Autorităţile române speră totodată să găsească un echilibru în privinţa taxării profitului marilor companii producătoare de energie, informează stiritvr.

Companiile de gaz în România au suprataxare a prețului gazului natural, trebuie să vedem exact ce propune concret Comisia Europeană. La nivel petrolier nu avem o taxare suplimentară, se spune că taxăm companiile care investesc, trebuie să avem un echilibru între taxare și profit”, a adăugat ministrul Energiei.