Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, a afirmat, joi, la New York, că România are încredere „deplină” în independenţa şi imparţialitatea Curţii Penale Internaţionale (CPI), transmite Agerpres.

Ministrul român a participat la reuniunea informală la nivel ministerial privind Curtea Penală Internaţională, găzduită de ministrul Afacerilor Externe al Lichtenstein, Dominique Hasler, în marja segmentului la nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

„În vecinătatea imediată a ţării mele suntem martori la încălcări ale dreptului internaţional, la acte de agresiune şi atrocităţi larg răspândite. Vedem un război de agresiune nejustificat şi ilegal, dus de Rusia împotriva Ucrainei, un caz evident de încălcare a Cartei ONU de către o ţară a cărei responsabilitate fundamentală este să menţină pacea şi securitatea internaţionale, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate ONU”, a spus ministrul Aurescu, în intervenţia sa, potrivit unui comunicat de presă MAE.

Toate aceste evoluţii, a explicat el, au făcut comunitatea internaţională să reacţioneze urgent şi să acorde atenţie justiţiei internaţionale şi procesului de a trage la răspundere părţile responsabile. Aurescu a vorbit, în acest context de o „alocare de resurse fără precedent, inclusiv în domeniul juridic”. El a adăugat că, astfel, CPI trebuie promovată ca „pilon esenţial al sistemului penal internaţional care este esenţial pentru pace, stabilitate şi securitate”.

„Profit de această ocazie pentru a reafirma încrederea deplină a României în independenţa şi imparţialitatea CPI în procesul de a face dreptate în toate cazurile care îi sunt prezentate”, a spus Bogdan Aurescu.

Astfel, a amintit el, România a fost unul dintre cele 40 de state care s-au adresat Curţii, în martie, referitor la situaţia din Ucraina.

„Vom continua să susţinem rolul său vital de a lupta împotriva impunităţii şi de a acorda sprijin şi despăgubiri pentru victimele atrocităţilor în masă”, a punctat Bogdan Aurescu. El a arătat că eficienţa Curţii este legată şi de fondurile care îi sunt alocate şi a subliniat că „statele trebuie să îşi onoreze angajamentele financiare către Curte, contribuind la bugetul acesteia complet şi la timp”.

„Acest aspect este important în mod special în acest moment, când Curtea se pregăteşte pentru activitate intensă în 2023”, a adăugat Bogdan Aurescu.