Ministrul de Interne Lucian Bode a vorbit cu omologul său spaniol, Fernando Grande-Marlaska despre acțiunile comune ale polițiștilor din România și Spania în legătură cu combaterea traficului de persoane și de droguri, înfracțiuni în care sunt implicați români, potrivit TRVinfo.

În Spania au fost destructurate rețele de trafic de autoturisme second hand și de furturi din bancomate cu membri de naționalitate română.

„România este o țară sursă a traficului de persoane, dar nu există trafic de persoane fără țară de destinație, în consecință trebuie partajate obligațiile”, a spus ministrul Bode.

O altă temă discutată de cei doi oficiali a fost dubla cetățenie. Spania nu permite dubla cetățenie, ceea ce face ca mii de români stabiliți în peninsula iberică să renunțe la cetățenia română în favoarea celei spaniole.

Ministrul de Interne spaniol a promis că va face demersuri către ministerele de resort, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Justiției, pentru a aduce pe agenda discuțiilor noastre bilaterale acest subiect. E posibil să îl avem în discuție cât de curând”.

De la 1 octombrie 2022, proiectul de pilot în privința monitorizării brățărilor electronice va fi implementat în 3 județe din România: Iași, Mureș , Vrancea, precum și în municipiul București, a precizat Lucian Bode. În primă fază vor fi folosite 964 de kituri din cele 15.000 pe care le ministerul le va achiziționa în total.

„În 2023, urmează alte 19 județe, iar până în 2025, sistemul va fi implementat la nivel național. Va trebui să angajăm polițiști suplimentari care să poată fi rapid dirijați către zonele de potențial risc, unde sunt semnalate încălcari ale ordinelor de protecție”, spune ministrul de Interne, Lucian Bode.