Românii care trăiesc în Italia nu sunt speriaţi de schimbări politice. Mulţi consideră că o coaliţie puternică şi o majoritate clară în Parlament vor aduce stabilitate, iar deciziile vor putea fi luate mai ușor.

Marian Enache are un restaurant în Italia şi este unul dintre românii apreciați. De câțiva ani are şi cetățenia italiană.

„În cazul în care dreapta ar fi câștigătoarea alegerilor ce se desfășoară, nu cred că ar fi un motiv de îngrijorare pentru comunitatea noastră, ba dimpotrivă, în decursul anilor, legăturile dintre cele două comunități, dintre cele două state am observat că au devenit din ce în ce mai puternice”, spune Marian Enache, investitor român în Italia.

Românii au reușit să intre şi în politică în Italia și mulți dintre ei sunt aleși pe plan local, așa cum este Paul Vatamanu, consilier susținut de Forza Italia.

„Ca român văd o schimbare spre bine, spre bine pentru că va fi un guvern mult mai stabil și de aici vor fi și acțiuni foarte bune pentru români din privința oportunității muncii, garanției muncii”, potrivit lui Paul Vatamanu, consilier local susținut de Forza Italia.

Gabriela Bulai este consilier din partea partidului Lega Nord și face parte din comisia care va număra voturile pe plan local.

„Pentru Italia este un beneficiu, ba chiar și pentru noi, românii care venim. Noi suntem un popor muncitor, lucrăm, taxele le plătim aici, în Italia, ca toți. (…) Dimpotrivă, suntem chiar tratați mai bine, pentru că vom fi puțini cei care lucrează și vor să se integreze vor rămâne aici, restul vor pleca acasă. (…) Problema este cu cei care vin din Libia, din acele țări, pe Mediterană, cu cei care nu fug de război, ci vin aici doar să stea, iar unii profită din acest lucru”, afirmă Gabriela Bulai, consilier local.

În Italia sunt rezidenți 5,2 milioane de cetățeni străini, iar cea mai mare comunitate este cea a românilor, cu peste un milion de persoane care s-au stabilit în peninsulă, informează tvr.